| |     latinica | Français  
Насловна
Мере Владе Р. Србије поводом заразне болести COVID-19

Одлука Владе Р. Србије о проглашењу болести COVID 19 изазване вирусом SARS - CO- V - 2 заразном болешћу (тачка 4, 11. март 2020.): 

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID 19 , односно жаришта епидемије и то из: провинцији Хубеј у Народној Републици Кини, града Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг у Републици Кореји, кантона Тићино у Швајцарској Конфедерацији, Републике Италије, Румуније, Шпанија, Немачка, Францускам Аустријам Словенија, Грчка и ИР Иран, се упуђују у изолацију у трајању од 28 дана

Држављанича Републике Србије који долазе из других држава, одредиће се мера стаљања под здраствени надзор у трајању од 14 дана ( изолација у кућним условима ) 

При уласку у земљу, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена наведених мера стриктно ће се контролирати. те ће свако непридржавање истих бити најстрожије санкционисано прописаном казном.

Мера из става 1 ове тачке не примењује се наућеснике у транспорту робе и лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Министарства здравља. 

Ова Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Р. Србије.  

 

Саопштење Владе Р. Србије о мерама у циљу сузбијања корона вируса (11. март 2020.)

 

Влада Р. Србије донела је на данашњој седници нове мере и прецизирала поједине постојеће, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID 19.

Донета је одлука о забрани јавног окупљања у затвореним просторијама. Под јавним окупљањем сматра се окупљање у једној затвореној просторији са више од сто људи. 

Када је реч о привременој збарани уласк у Србију за стране држављане који су боравили у НР Кини, Републици Кореји и Швајцарској, прецизирано је да се она односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј у Народној Републици Кини, града Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг у Републици Кореји, кантона Тићино у Швајцарској Конфедерацији. 

Остаје на снази забрана привременог уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Италији и ИР Иран. 

Међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе и биће привремено затворено 44 мања и повремена гранична прелаза. 

Када је реч о услужним објектима који се налазе на транзитној рути кроз Србију и аутопутевима, донета је одлука да њихови запослени морају да буду обезбеђени заштитним средствима због долажења у додир са транзитним путницима.

На основу става епидемиолога, у овом тренутку нема обуставе наставе, али се наставља интензивно праћење ситуације у вртићима, школама и универзитетима. Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је инструкцију свим основним и средњим школама у земљи у циљу превенције ширења евентуалне инфекције.

Свакога дана у 18 часова Министарство здравља  и епидемиолошке службе обавештаваће грађане о стању корона вируса у Србији. 

  Све одлуке ступају на снагу у четвртак, 12. марта 2020. 

Влада позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће ускршње празнике да путовања одложе.

Такође, апелује се на грађане да приликом организације приватних догађаја као што су свадбе, крштења и сличне манифестације са већим бројем људи да ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове. 

Грађани који имају симптоме које изазива корона вирус не треба да иду у домове здравља или болнице, већ би требало да се обрате дежурном  епидемиологу на неким од достављених телефона. 

За ближе информације контактирати бројеве телефона +381 64 89 45 235 (број који је отоврило Министарство здравља РС), Институт за јавно здравље Србије "др. Милан Јовановић Батут", улица Др. Суботића 5, број телефона +381 11 2684 566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој грађани бораве. 

 

 


Верзија за штампу
Важне информације
Додела ордена „Grand Cordon du Wissam Al Alaoui“ Краља Мухамеда VI амбасадорки Слађани Прици Тавчиовској
Улазак страних држављана у Републику Србију
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. септембра о.г.
Успешно обављена евакуација грађана са простора читавог Марока евакуационим специјалим летом из Казабланке
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Избори за народне посланике-наставак спровођења изборних радњи
Евакуација наших држављана и долазак у Р. Србију
Измена Одлуке - Корона вирус
ХИТНО
Примена Одлуке Владе РС о проглашењу болести COVID-19 и увођење ванредног стања на територији Р. Србије - инструкција за поступање ДКП РС у области пријема захтева за визе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
КОРОНА ВИРУС - Улазак у Републику Србију
Мере Владе Р. Србије поводом заразне болести COVID-19
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Резултати Конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Зелени број за хитне случајеве
Studying in Serbia - www.studyinserbia.rs
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе Срба у региону
ВАЖНО