| |     latinica | Français  
Насловна
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост

Представници Србије, дечији фолклорни ансамбл "КУД "Димитрије Туцовић" и фолклорно-музички ансамбл уметничког центра "Талија" из Београда (укупно преко 100 учесника), на позив Удружења за културну делатност и сарадњу "Bouregreg", од 23. јула до 1. августа 2018, учествовали су (КУД "Димитрије Туцовић" шести пут за редом, "Талија" први пут) на Међународном фестивалу дечјег фолклора "Деца мира", који се организује под високим покровитељством ЊКВ принцезе Лале Мерием, сестре краља Мухамеда VI.

По први пут,Србија је са својим ансамблима и оркестром, у знак признања, учествовала у својству почасног госта.

На Фестивалу је учествоало преко 30 земаља, а представници Србије, својом игром из разних крајева земље (војвођанске косовске,влашке и шопске игре) музиком,богатим ношњама, одличном кореографијом, изазвали су одушввљење публике на наступима у више градова (Рабат, Сале, Кенитра, Хархура).

Фестивалу су присуствовали градоначелник Рабата М.Садики, заменик градоначелника  Салеа М. Бенбрахим, председник ооганизације Бурегрег Н. Шемау и потпредседник исте организације М.Вуалалу, велики број амбаадора и других представника дипломатског кора, почасни конзул Србије у Рабат С.Баргаш и велики део наше дијаспоре (скоро сви који живе у Рабату и оближњој Кенитри).

Фестивал су отворили председник организације Бурегрег Н.Шемау  и амбасадорка РС у Рабату С. Прица, свечаним говорима, 26. јула у Салеу.

У свом говору амб. С. Прица је поздравила присутне високе званице, дипл. кор, наше сународнике и преставнике из Србије. Изразила је захвалност домаћину на великом ентузијазму и вољи да по 12. пут организује Фестивал овог нивоа, као и на томе што је угостио представике Србије у својству почасног госта. Изразила је захвалност и нашој делегацији, која је (иако већина малолетни) учинила велики напор прешавши преко 3500 км аутобусом за само три дана.

Поздравивши идеју оценила да деца на овом Фестивалу својом песмом, игром и плесом симболично указују  на вредности мира, пријатељства и да тиме шаљу поруку одраслима, светским одлучиоцима да њихова радост, нада у мирни суживот и право на образовање и достојан живот треба да буду јачи од непријатељства и мржње, који им доносе ратове, глад и сиромаштво.

Осврнула се и на односе Србије и Марока, навевши да они сежу још до времена великог пријатљства Краљевине Србије и Краљевине Марока током Великог рата али и у оквиру Покрета несврстаних, када је бивша СФРЈ помагала Мароку у модернизацији земље и образовању кадрова.

Оценила је да су односи данас блиски и пријатељски, да се заснивају на међусобном поштовању, као и да наше две земље деле исте принципе и вредности међународног права.

Великом броју присутних пренела да се Србија увек налазила на размеђу великих цивилизација (између осталог, и исламске, на основу чега имамо сличности и са мароканском културом), и оценила да наш фолклор, песма и игра садрже разне утицаје а тиме и вредности толеранције и мултикултурализма, због чега смо поносни на нашу историју и традију коју чувамо.

На крају говора, пожелела је да се кроз овакве  и сличне манифестације настави пријатељска сарадња Србије и Марока и Београда и Рабата као градова побратима.

Током трајања Фестивала, у простору од свечаног улаза за званице до позорнице, Амбасада Србије у Рабату је организовала изложбу експоната са темом историје Србије и њеног културног, природног и спортског потенцијала.

За наше фолклорне групе организован је пријем у згради Амбасаде, као и посета Казабланки и џамији "Хасан II".

Свечаном отварању у Салеу, концертима у Кенитри, Хархури и Рабату, као и завршном концерту у Салеу, присуствовали су високи државни и локални званичници, представници дипломатског кора и медија, а наступи наших ансамбала су праћени са великом пажњом и одушевљењем.


Верзија за штампу
Вести
Додела ордена „Grand Cordon du Wissam Al Alaoui“ Краља Мухамеда VI амбасадорки Слађани Прици Тавчиовској
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. октобра о.г.
Режим уласка по земљама у условима пандемије, јур. подручје ДКП Рабат
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. августа о.г.
Одлука Владе К. Мароко о омогућавању међународног комерцијалног саобраћаја
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Актуелни режим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документацијарежим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документација
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног стања до 10. јуна 2020. год.
Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р.Србију
Обавештење о конкурсима за суфинансирање
Прикупљање донација од стране ДКП РС
Дигитални садржаји у области културе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г.
Састанак делегације Директората цивилног ваздухопловства Р. Србије и компаније „Air Serbia” и делегације Дирекције за цивилну авијацију и националних компанија К. Мароко, Рабат, 29.1.2020. год.
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести