| |     latinica | Français  
Насловна
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године

ППВ и МТТТ Р. Љајић подвукао је важност развоја сарадње у различитим областима, који би достигао одличан ниво политичких односа, ради успостављања стратешког партнерства. Предложио је закључивање Споразума о слободној трговинској размени који би требало значајно да повећа њен обим, а како би Србија постала капија за улазак Марока на балканско тржиште. као и државе југоисточне Европе и шире у нашем региону,  а К. Мароко капија за приступ Србије на тржиште не само Северне Африке, већ целог афричког континента.

Навевши да је наша земља у 2018. години привукла 55% свих страних инвестиција у региону Западног Балкана, позвао је мароканске привредне актере да инвестирају у Србију.
Министар Сажид је изразио задовољство због блиских и пријатељских односа две земље, оценивши да су билатералне посете високих званичника у последње време доспринеле динамизацији укупних билатералних односа.
Оценио је да обе земље имају „одличну симбиозу“ услова за развој, која подразумева стабилност, мир и безбедност.


Подсетио је саговорника да је приликом његове званичне посете Београду у септембру 2017. године потписан билатерални Споразум о цивилном ваздушном саобраћају, да то представља добру основу за развој односа, и оценио да такође има доста простора за развој других области билатералне сарадње, а поготово у пољопривреди, трговини, међусобном инвестирању и туризму.
Посебне теме разговора су биле  јачање билатералне економске сарадње у области трговине, царина, инвестиција, индустрије, пољопривреде, транспорта и логистике, енергетике, поште, телекомуникационих и информационих технологија, омладине и спорта, високог образовања, истраживања, професионалног усавршавања, правосудне сарадње, културе и туризма.
Потписани су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Мароко о трговинској и економској сарадњи, Меморандум о сарадњи у области туризма између Министарства трговине, туризма и телекомуникаицја РС и Министарства туризма, авиосаобраћаја, занатства и социјане економије и Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Краљевине Мароко.


   
Током пленума и у експертским разговорима две стране су изразиле задовољство због раста обима трговинске размене, али и оцениле да је он и даље испод могућности. Мароканска страна је подвукла важност уравнотежења трговинске размене две стране, и као области од приоритета у овом домену означила прехрамбену индустрију (агроиндустрију), хемијску, фармацеутску, текстилну, кожну, аутомобилску индустрију и туризам.   
Српска страна је изразила жељу за диверзификацијом свог извоза на мароканско тржиште, као и интересовање за иницирање разговора о потписивању Споразума о слободној размени са Краљевином Мароко.
Обе стране изразиле су очекивање да ће потписивање Споразума између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Мароко о трговинској и економској сарадњи, као и ступање на снагу осталих, на Првом заседању МК у Београд, јуна 2013. године потписаних, и са наше стране ратификованих споразума везаних за економску сарадњу (Споразум о избегавању двоструког опорезивања и Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања), допринети развоју економских односа и обима трговинске размене. 

Мароканска страна је оценила да би потписивање Споразума о сарадњи и узајмној помоћи омогућило корисну размену информација између царинских администрација две земље, борбу против проневера, размену искустава и добре праксе. Српска страна је примила к знању марокански предлог и обећала да ће га проследити надлежним српским властима.
Мароканска страна је изразила интерес за отпочињање дијалога у циљу закључивања Протокола о прелиминарној аутоматској размени царинских података.

Мароканска страна је доставила српској Нацрт меморандума о сарадњи између Мароканске агенције за развој (AMDIE) и Развојне агенције Србије (РАС), који има за циљ повећање међусобних инвестиција. Српска страна је примила к знању марокански предлог и обећала да ће га проследити надлежним српским властима.
Српска страна је доставила мароканској Нацрт меморандума о сарадњи на трећим тржиштима и предложила мароканској организовање Пословног форума предузећа две земље до краја 2019. године, као и идентификацију најважнијих привредних сајмова, ради учешћа српских и мароканских предузећа на њима.
Обе стране су се сложиле да се успостави редовна размена информација на плану усаглашавања националног законодавства са правним тековинама ЕУ (Acquis Communitaire), и констатовале да постоји потенцијал за заједничке инвестиције и основање заједничких предузећа у области аутомобилске индустрије, аеронаутике и прехрамбене индустрије.

Израженo је обострано уверење да је Други састанак МК допринео јачању пријатељства, солидарности, сарадње, као и економских односа две земље.  
У свим разговорима вођеним током заседања МК, као и у сусретима званичника две земље, оцењено је да је ово заседање од изузетног значаја за даљи развој билатералне економске сарадње и да ће дати додатни импулс српским и мароканским привредницима да у наредном периоду унапреде и конкретизују пословну сарадњу. 
Договорено је да се датум и програм следећег (трећег по реду) састанка МК одреди заједничким договором редовним дипломатским путем.


Верзија за штампу
Вести
Дигитални садржаји у области културе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г.
Састанак делегације Директората цивилног ваздухопловства Р. Србије и компаније „Air Serbia” и делегације Дирекције за цивилну авијацију и националних компанија К. Мароко, Рабат, 29.1.2020. год.
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести