| |     latinica | Français  
Насловна
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године

ППВ и МТТТ Р. Љајић подвукао је важност развоја сарадње у различитим областима, који би достигао одличан ниво политичких односа, ради успостављања стратешког партнерства. Предложио је закључивање Споразума о слободној трговинској размени који би требало значајно да повећа њен обим, а како би Србија постала капија за улазак Марока на балканско тржиште. као и државе југоисточне Европе и шире у нашем региону,  а К. Мароко капија за приступ Србије на тржиште не само Северне Африке, већ целог афричког континента.

Навевши да је наша земља у 2018. години привукла 55% свих страних инвестиција у региону Западног Балкана, позвао је мароканске привредне актере да инвестирају у Србију.
Министар Сажид је изразио задовољство због блиских и пријатељских односа две земље, оценивши да су билатералне посете високих званичника у последње време доспринеле динамизацији укупних билатералних односа.
Оценио је да обе земље имају „одличну симбиозу“ услова за развој, која подразумева стабилност, мир и безбедност.


Подсетио је саговорника да је приликом његове званичне посете Београду у септембру 2017. године потписан билатерални Споразум о цивилном ваздушном саобраћају, да то представља добру основу за развој односа, и оценио да такође има доста простора за развој других области билатералне сарадње, а поготово у пољопривреди, трговини, међусобном инвестирању и туризму.
Посебне теме разговора су биле  јачање билатералне економске сарадње у области трговине, царина, инвестиција, индустрије, пољопривреде, транспорта и логистике, енергетике, поште, телекомуникационих и информационих технологија, омладине и спорта, високог образовања, истраживања, професионалног усавршавања, правосудне сарадње, културе и туризма.
Потписани су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Мароко о трговинској и економској сарадњи, Меморандум о сарадњи у области туризма између Министарства трговине, туризма и телекомуникаицја РС и Министарства туризма, авиосаобраћаја, занатства и социјане економије и Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Краљевине Мароко.


   
Током пленума и у експертским разговорима две стране су изразиле задовољство због раста обима трговинске размене, али и оцениле да је он и даље испод могућности. Мароканска страна је подвукла важност уравнотежења трговинске размене две стране, и као области од приоритета у овом домену означила прехрамбену индустрију (агроиндустрију), хемијску, фармацеутску, текстилну, кожну, аутомобилску индустрију и туризам.   
Српска страна је изразила жељу за диверзификацијом свог извоза на мароканско тржиште, као и интересовање за иницирање разговора о потписивању Споразума о слободној размени са Краљевином Мароко.
Обе стране изразиле су очекивање да ће потписивање Споразума између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Мароко о трговинској и економској сарадњи, као и ступање на снагу осталих, на Првом заседању МК у Београд, јуна 2013. године потписаних, и са наше стране ратификованих споразума везаних за економску сарадњу (Споразум о избегавању двоструког опорезивања и Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања), допринети развоју економских односа и обима трговинске размене. 

Мароканска страна је оценила да би потписивање Споразума о сарадњи и узајмној помоћи омогућило корисну размену информација између царинских администрација две земље, борбу против проневера, размену искустава и добре праксе. Српска страна је примила к знању марокански предлог и обећала да ће га проследити надлежним српским властима.
Мароканска страна је изразила интерес за отпочињање дијалога у циљу закључивања Протокола о прелиминарној аутоматској размени царинских података.

Мароканска страна је доставила српској Нацрт меморандума о сарадњи између Мароканске агенције за развој (AMDIE) и Развојне агенције Србије (РАС), који има за циљ повећање међусобних инвестиција. Српска страна је примила к знању марокански предлог и обећала да ће га проследити надлежним српским властима.
Српска страна је доставила мароканској Нацрт меморандума о сарадњи на трећим тржиштима и предложила мароканској организовање Пословног форума предузећа две земље до краја 2019. године, као и идентификацију најважнијих привредних сајмова, ради учешћа српских и мароканских предузећа на њима.
Обе стране су се сложиле да се успостави редовна размена информација на плану усаглашавања националног законодавства са правним тековинама ЕУ (Acquis Communitaire), и констатовале да постоји потенцијал за заједничке инвестиције и основање заједничких предузећа у области аутомобилске индустрије, аеронаутике и прехрамбене индустрије.

Израженo је обострано уверење да је Други састанак МК допринео јачању пријатељства, солидарности, сарадње, као и економских односа две земље.  
У свим разговорима вођеним током заседања МК, као и у сусретима званичника две земље, оцењено је да је ово заседање од изузетног значаја за даљи развој билатералне економске сарадње и да ће дати додатни импулс српским и мароканским привредницима да у наредном периоду унапреде и конкретизују пословну сарадњу. 
Договорено је да се датум и програм следећег (трећег по реду) састанка МК одреди заједничким договором редовним дипломатским путем.


Верзија за штампу
Вести
Додела ордена „Grand Cordon du Wissam Al Alaoui“ Краља Мухамеда VI амбасадорки Слађани Прици Тавчиовској
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. октобра о.г.
Режим уласка по земљама у условима пандемије, јур. подручје ДКП Рабат
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. августа о.г.
Одлука Владе К. Мароко о омогућавању међународног комерцијалног саобраћаја
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Актуелни режим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документацијарежим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документација
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног стања до 10. јуна 2020. год.
Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р.Србију
Обавештење о конкурсима за суфинансирање
Прикупљање донација од стране ДКП РС
Дигитални садржаји у области културе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г.
Састанак делегације Директората цивилног ваздухопловства Р. Србије и компаније „Air Serbia” и делегације Дирекције за цивилну авијацију и националних компанија К. Мароко, Рабат, 29.1.2020. год.
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести