| |     latinica | Français  
Насловна
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.

Манифестација, која се традиционално одржава сваке године у различитим земљама, и у којој о.г. учествује 30-ак студената из 15 земаља, траје од 31. марта до 11. априла, а у оквиру ње се предвиђају састанци координатора за студентску размену у оквиру IAAS, стручни тренинзи, радионице и предавања на тему промоције локалних производа и успостављања сарадње између стручњака и студената у том смислу, као и посете локалним фармама и задругама (кооперативама) у околини Маракеша и Агадира.

    
У поздравном говору, амб. С. Прица је изразила захвалност на позиву, нагласивши да је учешће српских студената у овој манифестацији веома важно и корисно за успостављање билатералне сарадње у размени технологија, иксустава и добара у области пољопривреде, која се у Мароку рапидно развија, и која представља једну од традиционалних привредних грана у Србији. Оценивши да има доста потенцијала за сарадњу две земље на овом плану, навела је да Србија има доста напредну технологију, универзитете (у Београду и Новом Саду), институте и стручњаке из области пољопривреде, те да стога има доста да понуди у сарадњи и размени две земље која постоји, али далеко испод својих потенцијала.

Подсетила је да је бивша СФРЈ била међу првим земљама која је (још од шезедесетих година 20. века) додељивала мароканским студентима стипендије за школовање на југословенским универзитетима (Београд, Загреб, Сарајево) у оквиру Програма техничке помоћи несврстаним земљама, да је студентску сарадњу две земље потребно реанимирати, и да јој је због тога нарочито драго због учешћа српских студената на овој стидентској манифестацији у Мароку.      

    
Српски студенти (Мирјана Стевуљевић и Катарина Дураковић са Пољопривредног факултета у Београду и Иван Бузански са Пољопривредног факултета у Новом Саду), на позив амб. С. Прице, посетили су, 2, априла и Амбасаду, где им је приређена добродошлица. Амб. С. Прица понудила помоћ Амбасаде током и након ове манифестације, у успостављању контаката и сарадње са мароканским партнерима.  
Иначе, IAAS  је основана 1957. у Тунису, броји 10 000 студената пољопривреде из 54 земље и редовно одржава тренинге, коррдинационе састанке о годишње скупштине. Циљ IAAS је јачање сарадње студената и будућих стручњака на пољу размене технологија, идеја, ексертизе и робе у области пољпоривреде (агроиндустрије, ветерине, агрономије, рибарства, итд.).


Верзија за штампу
Вести
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести