| |     latinica | Français  
Насловна
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.

У Делегацији НСРС Србије и Амбасаде РС Рабат били су: Верољуб Арсић -  потпредседник Народне скупштине Републике Србије,  члан Групе пријатељства са Краљевином  Мароко, шеф делегације, Слађана Прица - амбасадор Републике Србије у  Краљевини  Мароко, Стефана Миладиновић - председник  Групе пријатељства са Краљевином  Мароко у Народној скупштини Републике Србије и члан Одбора за спољне послове НСРС, Дубровка Филиповски - потпредседник Одбора за спољне послове НСРС, Никола Савић - члан Одбора за спољне послове у НСРС, Лиљана Малушић - члан Одбора за спољне послове у НСРС, Исидора Митић - секретар делегације, Оделење за спољне послове НСРС, Иван Самарџић, I секретар -  конзул Републике Србије у  Краљевини  Мароко и Ивана Ђуришић - преводилац  за француски језик.


Током посете, делегација НСРС, у Парламенту К. Мароко, имала је одвојене разговоре са првим  потпредседником  Већа  представника  Парламента КМ,  Слиманом Ел Омранијем  (Slimane El Omrani), потпредседником Већа  саветника Парламента КМ Абделхамидом Суиријем (Abdelhamid Souiri) и председником  Одбора за спољне послове, националне одбране, исламске послове и Мароканце у иностранству, Јусефом  Гарбијем  (Youssef Gharbi ).
У част Делегације НСРС, свечану вечеру дао је потпредседник  Већа  представника С. Ел Омрани (присуствовао, поред осталих, и председник  Одбора за спољне послове Ј. Гарби и шеф Дирекције за међународне односе и сарадњу Парламента К. Мароко С. Белкаид).
Парламент К. Мароко је за Делегацију НСРС организовао радну посету Маракешу (у пратњи Делегације били амб. С. Прица и службеници Парламента КМ, Мустафа Халауи (Одељење за међународне односе) и Адил Ака (Протокол)).
Обострано је заједнички констатовано да:
- се и Србија и Мароко налазе на раскршћу путева (Србија на Балкану, Мароко представља врата Африке према Европи) и да је стога размена контаката и искустава драгоцена;
- у свету у коме све више преовладава мултиполарни однос моћи, две стране треба да остану савезници у позивању на разум и поштовање међународног права и принципа као основе за решење свих међународних спорова;
- би требало успоставити и сарадњу два парламента у прихватању тековина ЕУ, а имајући у виду да је Србија у процесу приступања ЕУ, а Мароко има „привилеговани статус“ у односима са ЕУ;
- би требало укинути све препреке на путу развоја економских, кулурних и других веза две земље (омогућавање слободног протока људи, робе, услуга и идеја, укључујући и потпуно укидање визног режима).


Обе стране су се сложиле и да су две земље учиниле доста, посебно у последњих неколико година у циљу развоја билатералне сарадње, те да би у наредном периоду парламентарну и свеукупну сарадњу требало интензивирати, јер су две земље савезници на међународном плану у одбрани међународног права и својих приоритета заснованих на њему, и деле исте вредности и жељу за развојем билатералних односа.
Мароканска страна веома позитивно оценила и истакла активну и радну улогу амб. С. Прице и Амбасаде, која битно утицала на унапређење односа и сарадње у свим областима.
У том смислу, потпредседник Већа предстравника С. Ел Омрани прихватио је са задовољством упућен позив за узвратну парламентарну посету мароканске делегације НСРС.
Имајући у виду наведено, посета парламентарне делегације НСРС се може оценити као успешна, и поред тога што из објективних разлога није дошло до предвиђеног сусрета са председником ПГП К. Мароко.


Верзија за штампу
Вести
Прикупљање донација од стране ДКП РС
Дигитални садржаји у области културе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г.
Састанак делегације Директората цивилног ваздухопловства Р. Србије и компаније „Air Serbia” и делегације Дирекције за цивилну авијацију и националних компанија К. Мароко, Рабат, 29.1.2020. год.
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести