| |     latinica | Français  
Насловна
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.

На манифестацији су учествовали представници Амбасаде – амб. С. Прица, први секретар И. Самарџић, асистент Мимоза Гјоргиев и члан „Дипломатског круга“ испред Амбасаде Клара Браић Самарџић, а њих су дочекали, у својству домаћина, декан Абделкрим Марзук, потпредседник Универзиета за академске послове др. Низар Месари, програм менаџер Школе за хуманистичке и друштвене науке Лејла Елхамдани, потпредседник Универзитета за студентске послове М. Лахлу, програм координатор Абдерахим Агнау, директор Центра за језика Универзитета Али Кхежу и извршни директор за институционална истраживања Шериф Белфеких.
Манифестација је имала за циљ представљање свеукупних потенцијала Србије (културни, туристички, економски), а поготово у области образовања и науке, као и успостављање сарадње са овим у Мароку и свету познатим Универзитетом, којег је основао краљ Хасан II, 1993. године.


Амбасада Р. Србије, у свечаној сали Универзитета, организовала је изложбу експоната (уметнички предмети, слике, рукотворине, сувенири, теписи, од средстава који су имали на располагању у Амбасади и приватно), са темом историје Србије и њеног културног, природног и спортског потенцијала, а током изложбе и свечаног ручка, који је уприличен за представнике Амбасаде од стране домаћина (управа, поједини професори и студенти присустваовали ручку) понуђени су и српски кулинарски специјалитети (гибаница, проја, пита од меса, урнебес, колачићи, салате итд, који направљени од стране амб. С. Прице, професорке В. Драгојлов и особља и чланова породица Амбасаде).
У свечаној сали професорима, члановима администрације и студентима амб. С. Прица је одржала уводно предавање о Србији, историјату земље, односима Србије и Марока и сарадњи две земље у образовању, науци и другим областима.

После предавања уприличени су:
- емитовање два филма о Србији, њеној историји и економским, туристичким, научним, образовним и другим потенцијалима;
- пуштање српске традиционалне музике;
- разговор са студентима и професорима.     
Представнике Амбасаде примили су одвојено потпредседник Универзиета за академске послове др. Низар Месари и програм менаџер Школе за хуманистичке и друштвене науке Лејла Елхамдани, а амб. С. Прица разговарла и са потпредседником Универзитета за студентске послове М. Лахлуом, и другима.

Утисак је да је наведена манифестација протекла веома успешно, јер је код академске заједнице побудила интересовање за Србију (што се јасно видело током разговора и предавања), као и за јачањем билатералне међуниверзитетске и друге сарадње на образовно-научном плану, што констатовано и на сајту Универзитета Al Akhawayn (текст и слике са сајта достављамо у прилогу).
Манифестација је била прилика и да Амбасада подели расположиве брошуре о Србији и о могућностима студирања у нашој земљи (брошура о програму „Study in Serbia” Министарства образовања, науке и технолошког развоја РС).
Планиран курс и студијска посета Универзитета Al Akhawayn Србији 2020. године довољно говори у прилог интересовања Универзитета Al Akhawayn за нашу земљу и воље за сарадњом са нашим институцијама.  


Верзија за штампу
Вести
Додела ордена „Grand Cordon du Wissam Al Alaoui“ Краља Мухамеда VI амбасадорки Слађани Прици Тавчиовској
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. октобра о.г.
Режим уласка по земљама у условима пандемије, јур. подручје ДКП Рабат
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. августа о.г.
Одлука Владе К. Мароко о омогућавању међународног комерцијалног саобраћаја
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Актуелни режим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документацијарежим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документација
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног стања до 10. јуна 2020. год.
Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р.Србију
Обавештење о конкурсима за суфинансирање
Прикупљање донација од стране ДКП РС
Дигитални садржаји у области културе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г.
Састанак делегације Директората цивилног ваздухопловства Р. Србије и компаније „Air Serbia” и делегације Дирекције за цивилну авијацију и националних компанија К. Мароко, Рабат, 29.1.2020. год.
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести