| |     latinica | Français  
Насловна
Актуелни режим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документацијарежим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документација

Деца страни држављани до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују горенаведен негативан тест.
Радно тело Владе (Комисија), сходно датим овлашћењима, одређује услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију. Радно тело Владе, изузетно, може дозволити улазак на територију Републике Србије страном држављанину и ако не поседује негативан РСК. тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако за то постоје нарочито оправдани разлози.
Под нарочито оправданим разлозима, према ставу Комисије, сматра се, примера ради, транзит страних држављана кроз територију Републике Србије, као и спајање породице (случај да ближи члан породице улази у Републику Србију и борави у истом породичном домаћинству - супружници, деца, родитељи), те у таквим случајевима негативан тест није обавезан услов уласка у земљу - што се јасно констатује у издатој дозволи (транзитни путници добијају дозволу под условом да за одређени број сати морају да напусте територију Р.Србије, док се члановима породице, у другом случају, изриче обавезна мера изолације у кућним условима).
Ради пружања адекватних информација од стране ДКП РС страним држављанима који се обраћају овим поводом, у прилогу достављамо листу потребних информација и документације која је потребна за израду и издавање дозволе од стране Комисије за давање дозволе за улазак на територију Републике Србије у режиму примене заштитних мера од болести COVID-19. 
У досадашњој пракси констатовано је да је велики број захтева непотпун, што, у словима више стотина захтева дневно, доводи до отежане обраде истих.
Такође, када је у питању пријем захтева од стране ДКП РС, указујемо да страна ДКП у Београду треба у редовном случају да поносе захтеве за своје држављане, који морају садржати јасан разлог боравка и који морају бити праћени одговарајућом документацијом.
ДКП РС, у посебно оправданим случајевима, могу да приме потпуне захтеве за улазак страних држављана у Републику Србију. Такви случајеви, примера ради, могу бити заједничка путовања супружника или чланова породице, где је један од супружника (члан породице) наш држављанин, док је други (остали) страни држављанин.
Када су у питању захтеви страних привредника, исти могу бити поднети посредством Привредне коморе Србије (која врши проверу навода), као и посредством страног ДКП у Београду. Изузетно, у посебно оправданим случајевима, овакав захтев може да прими и надлежно ДКП РС (посебно значајни привредници за Р.Србију).
Захтеви за транзит страних држављана се искључиво подносе посредством страног ДКП у Р.Србији.
У току је дефинисање процедуре за подношење захтева страних држављана који студирају у Републици Србији, на начин да се овакви захтеви подносе посредством факултета на којем студирају (како би се извршила верификацијатврдњи да постоје обавезе у вези са наставом).
Поседовање негативног РСК теста није формални услов за подношење захтева за издавање дозволе од стране Комисије, али захтев треба да садржи јасну најаву да лице планира да прибави, односно да има тест са собом приликом преласка државне границе (дакле, тестирање може да се обави након издавања дозволе од стране радног тела Владе). У таквом случају - посебно имајући у виду број поднетих захтева, институционалне капацитете за обраду истих, као рок важења теста (не старији од 72 сата од дана издавања) - дозвола се издаје под условом да лице поседује најављени негативан РСК тест на присуство вируса 8АКб-СоУ-2. Уколико лице на граничном прелазу не презентује најављени негативан тест, лицу ће бити ускраћен улазак у Републику Србију.


Верзија за штампу
Вести
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. октобра о.г.
Режим уласка по земљама у условима пандемије, јур. подручје ДКП Рабат
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног здравственог стања до 10. августа о.г.
Одлука Владе К. Мароко о омогућавању међународног комерцијалног саобраћаја
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Актуелни режим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документацијарежим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документација
Одлука Владе К. Мароко о продужењу ванредног стања до 10. јуна 2020. год.
Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р.Србију
Обавештење о конкурсима за суфинансирање
Прикупљање донација од стране ДКП РС
Дигитални садржаји у области културе
Мере / препоруке Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID-19
Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г.
Састанак делегације Директората цивилног ваздухопловства Р. Србије и компаније „Air Serbia” и делегације Дирекције за цивилну авијацију и националних компанија К. Мароко, Рабат, 29.1.2020. год.
Спровођење избора за народне посланике Републике Србје у иностранство
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести