| |     latinica | Français  
Насловна
03. фебруар 2023 – Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору

 

Министар спољних послова Р. Србије И. Дачић је 16. јануара 2023. године донео одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим линковима:

http://www.mfa.gov.rs

http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 

 26. јануар 2023 - Амбасадор Бауер са председником Владе Краљевине Марока, на маргинама Самита Дакар 2

Амбасадор Републике Србије у Рабату Иван Бауер састао се са председником Владе Краљевине Марока Азизом Аханушом, на маргинама Самита Дакар 2. који се од 25. до 27. јануара 2023. године одржава у Сенегалу. 

Том приликом, разговарано је о размени посета на високом нивоу и могућностима унапређења  билатералне сарадње у областима од обостраног интереса.

Амбасадор Бауер се састао и са мароканским министром за опреме и воде, Низаром Бараком, са којим је разговарао о одржавању српско – мароканске Мешовите комисије за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу и потенцијалима сарадње између Србије и Марока.   

 

 19. јануар 2023 - Амбасадор Бауер у Руској православној цркви поводом Богојављења

  

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароку присуствовао је 19. јануара 2023. године, у Руској православној цркви у Рабату, служби поводом Богојављења.   

  

 19. децембар 2022 – Учешће Р. Србије на Дипломатском базару у Рабату

Р. Србија је учествовала и ове године на традиционалном дипломатском базару у Рабату, који је организован у Националној библиотеци 11. децембра 2022. г. Овом приликом, изложени су ручно рађени украси, глинене чиније и саксије, затим брошуре ТОС и Министарства културе, као и храна коју је припремила супруга амбасадора. На овај начин, Амбасада је настојала да представи поједине сегменте српске културе и традиције.

Базар је свечано отворила сестра краља Мохамеда VI , Лала Мерием, а средства прикупљена од продаје артикала, намењена су у хуманитарне сврхе.

    

 

 14. децембар - Амбасадор Бауер у Танжеру отворио изложбу „Путевима римских императора“ Археолошког института САНУ

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, отворио је, у музеју „Musée la Kasbah des cultures méditerranéennes“ у Танжеру, изложбу Археолошког института САНУ из Београда и Археолошког парка „Виминацијум“, под називом „Путевима римских императора“.

Изложба је, у присуству великог броја новинара, припадника дипломатског кора и званичника из Танжера и регије Танжер-Тетуан-Ал Хоцеима, организована поводом обележавања 65-годишњице од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Мароко, на иницијативу министара спољних послова наше две пријатељске земље. Овом изложбом наставља се велики број активности којим ће српска култура и традиција бити представљене мароканској јавности у оквиру „Године Србије у Мароку“.

Поред амбасадора Ивана Бауера, на изложби је говорио и Председник Националне Фондације музеја Краљевине Мароко, Мехди Котби.

Очекује се да ће изложбу „Путевима римских императора“, која ће у Танжеру бити постављена до марта месеца 2023. године, видети велики број Мароканаца, али и страних туриста који посећују ову изузетно атрактивну туристичку дестинацију. Посетиоци ће имати прилику да виде бисте 18 римских императора рођених на тлу Србије, што представља једну петину свих римских императора, односно највећи број римских императора који су рођени ван Италије. На изложби је представљена и 3D реконструкција изгледа римског легионара рођеног на северу Африке чији су посмртни остаци пронађени у Виминацијуму.

    

 

 


 12. децембар 2022 - Амбасадор Бауер предао акредитивна писма Председнику Сенегала

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко Иван Бауер предао је у Дакару акредитивна писма председнику Републике Сенегал Макију Салу, чиме је преузео дужност амбасадора Републике Србије у Сенегалу, на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Рабату.

Амбасадор Републике Србије Иван Бауер искористио је ову прилику да пренесе поздраве председника Републике Србије Александра Вучића председнику Сенегала. Амбасадор Бауер је подсетио председника Сала на званичан позив који је наш председник упутио председнику Сенегала 2019. године.

Амбасадор Бауер је истакао да је позив и даље отворен и изразио наду да ће, након очекиване посете министaрке спољних послова Сенегала Аисате Тал Сал, уследити и посета председника Сала Београду.

Пре предаје акредитивних писама председнику Сенегала, амбасадор Бауер је предао копије писама министaрки спољних послова Сенегала Аисати Тал Сал.

Амбасадор Бауер је министарку Тал Сал информисао о тренутној ситуацији у нашим билатералним политичким и економским односима и истакао нашу спремност за њихово унапређење.

Током састанка је било речи и о посети министарке Тал Сал Републици Србији. Амбасадор Бауер је пренео поздраве министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића, као и његов позив Аисати Тал Сал да, у најскоријем периоду, посети Републику Србију, што је она са задовољством прихватила.

    

 

 01. децембар 2022. – Српска шљивовица уписана на листу нематеријалног културног наслеђа UNESCO!

Амбасадор Иван Бауер учествовао је на 17. сесији Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног  културног наслеђа UNESCO која се одржава у периоду 28. новембар - 03. децембар 2022. године у Рабату, коме је присуствовало више од 1000 учесника из 132 земље.

На заседању овог Комитета нашао се и предлог Републике Србије да се традиционалан начин прављења српске шљивовице уврсти као део светског нематеријалног културног наслеђа.

На данашњем заседању Комитет је, без икаквих примедби, прихватио предлог Републике Србије и уз одобравање свих делегација и честитке упућене нашој делегацији, нашу шљивовицу прогласио нематеријалним културним наслеђем UNESCO.

 25. новембар 2022 - Амбасадор Бауер учествовао на 9. Глобалном форуму Алијансе цивилизација Уједињених нација (UNAOC) у Фесу

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко Иван Бауер учествовао је као шеф српске делегације на Глобалном форуму Алијансе цивилизација Уједињених нација (UNAOC) у Фесу.

Овај девети по реду глобални форум носи назив „Ка Алијанси мира: Живети заједно као једно човечанство“ и окупља делегације земаља чланица Групе пријатеља UNAOC и бави се глобалним темама, од насилног екстремизма и говора мржње на Интернету до улоге жена и младих и ревитализованог мултилатеризма.

Скуп су отворили генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, заменик генералног секретара Уједињених нација и његов високи представник за Алијансу цивилизација Мигел Анхел Моратинос, те Андре Азулај, специјални саветник краља Мохамеда VI.

Реч су потом добили представници коспонзора Алијансе цивилизација, министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу и државни секретар у Министарству иностраних послова Шпаније Анхелес Морено Бау, те министар иностраних послова, афричке сарадње и дијаспоре Краљевине Мароко Насер Бурита.

 

 

 23. новембар 2022 - Одлука о расписивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је 16. новембра 2022. године, донео одлуку којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

 

Предлог за доделу националног признања може поднети:

-организације дијаспоре и организација Срба у региону
-удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања
-дипломатско – конзуларна представништва Републике Србије
-цркве и верске заједнице
-јединице локалне самоуправе у Републици Србији

 

Увид у расписани јавни позив може да се оствари на следећим линковима:

https://mfa.gov.rs/

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/15. новембар 2022 - Амбасадор Бауер са специјалним представником Генералног секретара УН и шефом Мисије МИНУРСО

Амбасадор Републике Србије у Рабату Иван Бауер састао се са Александром Иванком, специјалним представником генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша и шефом мисије МИНУРСО.

Саговорници су разменили мишљења о ситуацији у региону.

Александар Иванко упознао је амбасадора Бауера са изазовима са којим се мисија МИНУРСО сусреће на терену, као и са корацима које предузима у циљу њиховог сузбијања.

 11. новембар 2022 – Полагање венаца на европском гробљу у Рабату поводом Дана примирја


Поводом Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Р. Србије у К. Мароко И. Бауер положио је 11. новембра 2022. г, венац на гробљу у Рабату, на споменик борцима палим у Првом светском рату.

Овом приликом, амбасадор И. Бауер је минутом ћутања одао почаст српским жртвама погинулим у Великом рату.

  

 

 

 07. новембар 2022 - Амбасадор Бауер са Председницом Националног савета за људска права Марока

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, присуствовао је 116-тој сесији „Дипломатских раскршћа“ („Carrefour Diplomatique“) у организацији Дипломатске фондације. Гост ове сесије била је Председник Националног савета за људска права Краљевине Мароко, Амина Бујаш.

Главне теме састанка биле су стање људских права у  свету у овим тешким временима, нови изазови који се у доба дигитализације постављају пред заштитнике људских права и слобода, као и забрињавајуће опадање улоге мултилатерализма у међународним односима.

Амбасадор Иван Бауер је искористио ову прилику да са Амином Бујаш обави краћи разговор у ком ју је информисао да у Влади Републике Србије постоји Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као и институт Повереника за заштиту равноправности и исказао спремност да посредује у успостављању контакта Националног савета за људска права у Мароку са институцијама у Србији у циљу размене искустава, са чим се његова саговорница сложила.

  29. октобар 2022 – И. Дачић: Запад би да прећутно пристанемо на чланство KиМ у СЕ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се на Србију и земље ЕУ које нису признале тзв. Kосово врши притисак да не присуствују седници Савета Европе, на којој ће се одлучивати о почетку процеса пријема тзв. Kосова у ту институцију, како би се на тај начин тихо сложиле с тим.

,,За нас је најтежа позиција у Европи, јер је највећи број европских земаља признао Kосово. Однос снага у СЕ је такав да гарантује да ће можда та одлука да прође. Основна сметња тој њиховој жељи је да се до сада никада није десило да нека земља буде примљена без консензуса и зато се на нас врши притисак. Они хоће да покажу да су сада, када су избацили Русију из СЕ, јединствени и зато врше притисак на нас и на земље које нису признале Kосово да не буду присутне на седници, да се ми фактички ћутећи сложимо да та процедура отпочне", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је истакао да је питање сукоба у Украјини уско повезано са питањем територијалног интегритета Србије преко поштовања принципа међународног права.

Дачић је подсетио да је став Србије увек исти, а то је да поштујемо принципе суверенитета и територијалног интегритета.

,,Kада би одговор западне стране о нашем територијалном интегритету био исти као у случају Украјине, онда ми не бисмо имали такву дилему, али овде се види да на наки начин постоје двоструки аршини и једних и других, односно да свако тумачи те принципе међународног права како му у одређеном тренутку одговара, тако да ви на истој седицни Савета Европе можете чути оштру подршку територијалном интегритету Украјине и подршку Приштини да Kосово постане чланица СЕ. Kако то можете да спојите једно с другим?", навео је Дачић.

Он је рекао да Савету министара СЕ тренутно председава Ирска, која је обећала тзв. Kосову да ће да покрене процедуру за чланство српске покрајине у том телу.

,,Међутим, сада је крај њиховом председавању и зато је тај 3. веома важан да се види шта ће да се деси, јер постоји ирско-немачки план са формулацијама које нису баш експлицитне да ће они да подрже Kосово, али да се то ипак пошаље на даље разматрање. Ми смо апсолутно против покретања било какве процедуре и борићемо се за то до краја и то је прва велика битна ствар са којом се ја суочавам на месту министра спољних послова", нагласио је Дачић.

Оценио је да се премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти овако понаша зато што нигде на Западу није могла да се чује ниједна изјава да ће се Приштина суочити са санкцијама ако не буде конструктивна, али да се с друге стране, када се говори о Србији, ,,помиње батина''.

,,Цинично је да неко каже како осуђује, али неће ништа да предузима против њих. Ја мислим да он њих почиње мало да нервира. Јер, када ви рачунате да је неко ваш 100 посто, то подразумева да све што ви кажете он треба да уради. Он сада понекад уради нешто што излази из оквира. Они не би хтели да постоје проблеми, а Kурти ће их изазвати. Да ли директно тако што ће да заплењују аутомобиле или кажњавају, али то ће изазвати реакцију Срба", проценио је Дачић.

Он сматра да то што на тзв. Kосову неће да организују изборе за савете националних мањина је њихова жеља да покажу како више никакаве везе немају са Србијом и да не желе да се било шта што је део српског система власти обавља на територији коју су Албанци прогласили ,,Републиком Kосово''.

Дачић је рекао да је председник Александар Вучић на седици Савета за националну безбедност изложио свој поглед на француско-немачки план за KиМ и о демаршу у вези са аутомобилским таблицама који је Србији упутила Kвинта.

,,Председник је јасно рекао да је неспорно да ћемо бити конструктивни и да нећемо ниједним потезом допринети да будемо оптужени за опструкцију и евентуалне инциденте, али да ћемо све урадити да заштитимо националне интересе и наш народ на KиМ", подсетио је Дачић.

Истакао је да је француско-немачки предлог постављен на за Србију неприхватљив начин, јер подразумева да се о политичком решењу за KиМ не разговора.

,,Они сматрају да нема шта да се говори о политичком решењу, јер је оно завршено проглашењем независности, а да је главни проблем какао анестезирати Србију да то прогута, нудећи неке планове у будућности", рекао је Дачић.

Додао је да то није никакава финална верзија документа, јер о томе неће одлучивати Француска и Немачка самостално, већ ће коначну реч дати Савет безбедности УН.

,,Сви сепаратисти на свету ће користити агрументацију коју је Kосово користило када је доносило једнострану одлуку о проглашењу независности и користиће саветодавно мишљење Међународног суда правде. То сада користи и Русија, икао не признаје Kосово, да би признала отцепљене републике у Украјини. Западне земље су рекле да Kосово није преседан, него је случај сам за себе и да нико не сме да се позива на њега. Зато хоће да га што пре елиминишу из списка проблематичних тема", навео је Дачић.

Он је истакао да таква очекивања нису реална, јер Србија неће пристати на тако нешто.

,,Ми желимо праведно решење које мора бити засновано на сагласности Србије и српског народа који живи на KиМ. Без наше сагласности, а ми ћемо бити сагласни само уколико буду задовољени наши интереси, било какав план нема шансе да успе", рекао је Дачић.

Позвао је Запад да буде практичан у односу на Србију и додао да то подразумева да Србија не може да изађе у сусрет њиховими захтевима, све док не види да постоји неко ко ће јој помоћи да заштити своје интересе.

,,А не да јој с једне страна нуде да уведе санкције Русији, а са друге стране да Kосово уђе у СЕ. Шта ту добија Србија? Желимо праведан однос, желимо однос који ће се заснивати на међународном праву", нагласио је министар спољних послова.

Он је у вези са односом Србије и Запада оценио да је Србија увек имала "трку са помереним циљем".

,,Прво је било ухапсите Kараџића, Младића и све остале. Чим се то завршило, онда питање Kосова, па сад идемо даље са увођењем санкција Русији. Шта ће се десити ако уведемо санкције Русији?" упитао је.

Дачић је рекао да је Србији потребна пружена рука, онако како је она пружила руку другима.

,,Не знам да ли томе можемо да се надамо, али траба сви да схвате да овакви бесправедни поступци према Србији који не уважавају наше нацоналне и државне интересе, где нам се смеју у лице, говорећи да наш територијални интегритет не смемо да спомињенмо, али морамо да уведемо санкције Русији, због територијалног интегритета Украјине, сваки потез где се фаворизује Kосово а не уважава наш национални интерес, нас не приближава западној цивилизацији. Јаче нас гура у загрљај наших старих пријатеља. Они су за то криви", истакао је Дачић.

Оценио је да ће у наредном периоду позиција председника Вучића бити веома изазовна и оптерећена многим претњама.

,,Мислим да је његов став који је изнео кристално јасан: мир, мир и ми ћемо стално то понављати, али немојте нас терати да се бранимо", нагласио је Дачић.

Извор/фото: Танјуг18. октобар 2022 - Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

 

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,


Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.  

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога.  У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.

Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато, једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,
Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,
Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.

Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.

Хвала.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs14. октобар 2022 - Амбасадор Бауер састао се са Мохамедом Иракијем, Председником и власником компаније „Best Buy Maroc“

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са Мохамедом Иракијем, власником компаније „Best Buy Maroc“, која је један од највећих увозника и дистрибутера канцеларијске и информатичке опреме у Мароку, и са њим разговарао о унапређењу пословне сарадње наше две пријатељске земље.

Председник компаније „Best Buy Maroc“, Мохамед Ираки, је исказао велико интересовање за сарадњу са компанијама из Србије, а посебно за увоз канцеларијског намештаја, као и канцеларијског материјала. Истакао је да, у овом тренутку, највећи део увоза опреме за канцеларије долази из Кине, али да је заинтересован за диверсификиацију свог увоза и у том смислу види потенцијал за успостављање сарадње његове компаније са компанијама из Републике Србије.

Амбасадор Бауер је свог саговорника упознао са чињеницом да наше две пријатељске земље, на жалост, још увек немају потписан Споразум о слободној трговини, али га је информисао да је он ту иницијативу већ покренуо код нашег надлежног министарства, као и у разговору са министром индустрије и трговине Краљевине Мароко, Ријадом Мезуаром. У том смислу, амбасадор Бауер је контактирао копредседавајућег Пословног савета Србија-Мароко, Бушру Утагани, замоливши је да Мохамеда Иракија снабде свим потребним информацијама у вези са царинским процедурама приликом увоза робе из Србије. У разговору са Бушром Утагани, амбасадор Бауер је договорио њен састанак са Мохамедом Иракијем, али и заједнички састанак све три стране да би се надаље разговарало о унапређењу сарадње. Такође, амбасадор Бауер је Мохамеду Иракију понудио и личну помоћ око успостављања контакта са Привредном комором Србије, као и са компанијама које су заинтересоване за извоз у Краљевину Мароко.

Амбасадор Бауер је искористио ову прилику да упозна свог саговорника са чињеницом да је мароканска страна недавно ратификовала Споразум о избегавању двоструког опорезивања (те је он ступио на снагу), као и о контактима надлежних министарстава две земље у вези са потписивањем Споразума који би јасније дефинисао друмски транспорт између две земље, што би додатно олакшало пословну сарадњу компанија из Републике Србије и Краљевине Мароко.

  12. октобар 2022 - Обавештење - Нови начин уплате конзуларних такси

Обавештавамо да ће се од 01. новембра 2022. г. таксе за конзуларне услуге уплаћивати на рачун Амбасаде, према следећој инструкцији:

 

Власник рачуна: AMBASSADE DE LA SERBIE 

Aдреса: 24, RUE AHMED MOULINE SOUISSI, 10105 RABAT

Број рачуна: 021-810-0000069005313596-18 11. октобар 2022 - Међународни конкурс СТРИП КАИШ

Дечји културни центар у Београду расписује Међународни конкурс за децу и младе од 5 до 18 година под називом СТРИП-КАИШ.
На конкурсу могу учествовати појединци, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације из целог света.
Осим права учешћа деце и младих од 5 до 18 година, услови конкурса су следећи:
-Избор теме је слободан
-Техника рада је потпуно слободна
-Потребно је испунити форму стрипа – каиша
-Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
-Формат радова не сме бити већи од 420мм х 297мм
-Индивидуални учесници могу да пошаљу до три рада у различитим ликовним техникама, а установе и асоцијације до  30 радова различитих аутора
-Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали у 2021. или 2022. години
-Приспели радови се не враћају

Рок за приспеће радова је 18. новембар 2022. године.
Дечји културни центар моли да се радови који ће се послати у физичкој форми на адресу: Дечји културни центар Београд, Таковска 8, 11000 Београд, Србија, најпре скенирају у резолуцији (300 dpi) и пошаљу на мејл: stripkais@dkcb.rs
Стручни жири ће одабрати радове за излагање и доделити награде у појединачној и групној конкуренцији, у четири старосне категорије.
Потребно је на полеђини сваког послатог рада читко попунити и залепити формулар. Уз радове који се шаљу мејлом, потребно је приложити испуњен формулар. 


 

 05. октобар 2022 - Изложба „Путевима римских императора“ отворена у Рабату

Изложба Археолошког института САНУ и Археолошког парка „Виминацијум“ отворена је у Музеју историје и цивилизација у Рабату. Посетиоцима ће бити представљено 18 глава римских императора рођених на тлу Србије, што представља једну петину свих римских императора и највећи број римских императора рођених ван Италије. Становници Рабата, али и туристи, ће имати прилику да виде и макету града Виминацијума, као и реплике посуда нађених на овом налазишту. Стручни тим Археолошког института припремио је и посебно изненађење за Мароканце и туристе који посете Рабат – 3D модел изгледа римског легионара рођеног у Северној Африци чији су посмртни остаци пронађени у Виминацијуму.

У присуству великог броја мароканских медија и представника дипломатског кора у Рабату, изложбу су отворили амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Др Иван Бауер, Председник Националне фондације музеја Марока, Мехди Котби и директорка Археолошког института САНУ, Др Снежана Голубовић.

  Попис становништва

 

Поштовани грађани,

Обавештавамо да ће се у периоду од 01. до 31. октобра 2022. године,  на територији Републике Србије, спровести попис становништва, домаћинстава и станова.

За грађане Р. Србије који се у време пописа привремено налазе у иностранству (раде, школују се или бораве из било ког другог разлога), податке ће дати чланови њихових домаћинстава у Р. Србији.

Обавештавамо, истовремено, да ће, током трајања пописа, Републички завод за статистику спровести и Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству. Ово Истраживање је намењено управо држављанима Р. Србије који немају чланове домаћинства у Р. Србији и који сами или са члановима свог домаћинства живе у иностранству.

Уколико желите да учествујете у Истраживању, потребно је да попуните упитник, који је доступан на сајту Републичког завода за статистику https://www.stat.gov.rs/ од 01. октобра 2022. године. Сврха овог истраживања јесте да се добије потпунија слика о бројности и основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама држављана Р. Србије у иностранству.  

 

 

 24. септембар 2022 - Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Mинистар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs22. септембар 2022 - Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација


„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs08. септембар 2022 - Амбасадор Бауер разговарао са министром индустрије и трговине Краљевине Мароко, Ријадом Мезуаром

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, учествовао је на 114. сесији „Дипломатских раскршћа“ у организацији Дипломатске фондације у Рабату.

Амбасадор Бауер је искористио ову прилику да разговара са министром индустрије и трговине Марока, Ријадом Мезуаром. Двојица саговорника су се сагласила да постоји велики простор за унапређење трговинске сарадње између две земље, нарочито у секторима пољопривреде, аутомобилске и текстилне индустрије. Амбасадор Бауер је министра Мезуара информисао о успешној организацији Првог међународног сајма вина „Винска визија Отворени Балкан“, на ком је учешће узео и Мароко. Било је речи и о одржавању трећег заседања Сталног међувладиног комитета Републике Србије и Краљевине Мароко.

Амбасадор Бауер и министар Мезуар су се договорили да се поново сретну у најскорије време и размотре конкретне могућности за унапређење сарадње две пријатељске земље.02. септембар 2022 - Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, рекао је председник Вучић, додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 25. август 2022 - Амбасадор Бауер са власником компаније „Diana Holding“

Амбасадор Р. Србије у К. Мароко, Иван Бауер, састао се са Ритом Маријом Знибер, власником и Председником компаније „Diana Holding“, друге по величини компаније у сектору пољопривреде у Краљевини Мароко.

Амбасадор Бауер је госпођу Знибер упознао са одржавањем Првог међународног сајма вина „Винска визија Отворени Балкан“, његовом значају за регион Западног Балкана (и шире), а посебно за Републику Србију. Краљевину Мароко ће на овом сајму представљати компанија „Ebertec“ која послује у оквиру компаније „Diana Holding“.

Амбасадор Иван Бауер и Председник компаније „Diana Holding“ разговарали су и о различитим могућностима за успостаљање сарадње између компаније „Diana Holding“ и компанија из Републике Србије, посебно у области пољопривреде. Амбасадор Бауер је, у разговору са саговорницом, нарочито истакао искуства Републике Србије у производњи бобичастог воћа, а упознао је госпођу Знибер и са чињеницом да Република Србија има произвођаче квалитетног семена, садница и садног материјала који су у стању да задовоље највише стандарде. Амбасадор Иван Бауер је исказао интересовање за коришћење вишедеценијског искуства компаније „Diana Holding“ на мароканском тржишту, као и раширену дистрибутивну мрежу ове компаније за пласман српских производа на тржиште Краљевине Мароко.

Амбасадор Бауер је, на крају разговора, још једном истакао значај који, последњих година, Република Србија придаје развоју квалитетних брендова у производњи алкохолних пића, нарочито вина. Он је изразио наду да ће присуство представника компаније „Diana Holding“ на Првом међународном сајму вина „Винска визија Отворени Балкан“ представљати први корак ка пробоју српских вина на тржиште Краљевине Мароко, истакавши да верује да ће дугогодишње искуство компаније „Ebertec“ и њени дистрибутивни канали у томе одиграти важну улогу.27. јул 2022 - Амбасадор Бауер присуствовао отварању Међународне конференције „Социјална заштита: Краљевски дугорочни пројекат“

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, присуствовао је у уторак, 26. јула 2022. године, отварању дводневне Међународне конференције на тему „Социјална заштита: Краљевски дугорочни пројекат“, која је, у присуству Премијера и свих чланова Владе Краљевине Мароко, као и других високих званичника и припадника дипломатског кора, а под покровитељством Њ.В. краља Мохамеда VI, одржана у Конгресном центру „Мохамед VI“ у Скирату.

Скупу су се обратили Премијер Краљевине Мароко, Азиз Ахнуш, делегирани министар за питања буџета и Председник Асоцијације чланова Генералног инспектората за финансије (која је била и организатор скупа), Фузи Лекжа, министар економије и финансија, Надја Фетах, министар здравља и социјалне заштите, професор Калид Аит Талеб и гувернер централне банке Краљевине Мароко („Bank Al-Maghrib“), Абделлатиф Жуахри. На крају уводног дела конференције, скупу се, путем видео поруке, обратила и Мишел Башеле, Високи комесар за људска права УН.

Сви говорници истакли су приврженост „говору Њ.В. краља Мохамеда VI од пре две године и његовој дугорочној стратешкој визији“ за реформу система социјалне заштите. Премијер Ахнуш је подсетио да је нова Влада Марока, одмах по ступању на дужност започела социјални дијалог и да су његова директна последица 22 декрета која су донета у последњих неколико месеци. Он је посебно нагласио важност „духа солидарности“ који се огледа у томе да „богати плаћају за сиромашне“.

Амбасадор Бауер је искористио своје присуство на скупу да разговара са неколицином саговорника и иницира успостављање сарадње са институцијама у Републици Србији.

 

 26. јули 2022 - Амбасадор Бауер присуствовао 65-том Светском конгресу IAAS

На позив министра пољопривреде, риболова, руралног развоја, вода и шума, Мохамеда Садикија, амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, присуствовао је, у понедељак, 25. јула 2022. године, отварању 65-тог Светског конгреса Међународне асоцијације студената пољопривреде и сродних наука (IAAS). Конгрес је, у присуству високих званичника Краљевине Мароко, одржан у Институту за агрономију и ветерину „Хасан II“ у Рабату, на тему „Несташица воде и њени ефекти на сигурност снабдевања храном“.

Амбасадор Бауер искористио је ову прилику да обави одвојене разговоре са Генералним секретаром министарства пољопривреде, риболова, руралног развоја , вода и шума, Редуаном Арашом и директором Института за агрономију и ветерину „Хасан II“, Абделазизом Ел Храикијем.

У разговору са Генералним скеретаром министарства пољопривреде Краљевине Мароко, амбасадор Бауер је свог саговорника упознао са чињеницом да постоји идеја о потписивању Споразума у области пољопривреде између Краљевине Мароко и Републике Србије, о чему је амбасадор Бауер већ разговарао са представницима нашег министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, и предложио званичан сусрет којом приликом би амбасадор Бауер мароканском министарству пољопривреде уручио Предлог Споразума. Генерални секретар Араш је, исказујући интересовање за потписивање оваквог Споразума, предложио да се овај сусрет одржи на јесен ове године.

Амбасадор Бауер је разговарао и са директором Института за агрономију и ветерину „Хасан II“, Абделазизом Ел Храикијем, о унапређењу научне сарадње и размени знања у области пољопривреде, као једној од области са веома високим потенцијалом за будућу сарадњу и предложио успостављање контакта мароканског института са сродним институцијама у Републици Србији, што је Ел Храики прихватио.

 

 

 

 16. јули 2022: Амбасадор Бауер присуствовао седници Међународног Парламента за толеранцију и мир

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, присуствовао је, на позив Председника Представничког дома Парламента Марока, Рашид Талби Ел Аламија, отварању десете Пленарне седнице Међународног Парламента за толеранцију и мир која је одржана у Пленарној сали Парламента Краљевине Мароко.

Као представник Народне Скупштине Републике Србије на овом скупу је учествовала народни посланик Дубравка Филиповски.

На отварању скупа, присутнима су се обратили Председник Представничког дома Парламента Краљевине Мароко, Рашид Талби Ел Алами, Председник Већа саветника у Парламенту Краљевине Мароко, Нам Мијара, Председник Интерпарламентарне уније, Дуарте Пачеко, као и представник организатора, Председник Глобалног већа за толеранцију и мир, Ахмед бин Мохамед Ал-Џарван.01. јули 2022 - Амбасадор Бауер састао се са Копредседавајућом Пословног савета Србија-Мароко

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са Копредседавајућом Пословног савета Србија-Мароко, Бушром Утагани, са којом је разговарао о унапређењу пословне сарадње наше две пријатељске земље.

Амбасадор Бауер је саговорницу упознао са динамиком стварања правног оквира за олакшавање сарадње наше две земље и информисао у којој се фази налази ратификација различитих, до овог тренутка потписаних, споразума између Републике Србије и Краљевине Мароко. С обзиром на то да би ступање на снагу ових споразума створило претпоставке за повољнију пословну климу, самим тим и унапређење трговинске сарадње Србије и Марока, амбасадор Бауер је замолио госпођу Утагани да се ангажује, са своје стране, за убрзање процедура усвајања ових важних аката.

Такође, амбасадор Иван Бауер је покренуо тему режима олакшица и/или статуса повлашћене нације у трговини између наших земаља, у секторима који су од значаја за сваку од земаља, као претпоставку за евентуално будуће потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Марока. Такође, изнео је идеју да Србија постане регионално чвориште за извоз мароканских производа на Балкан, док би Мароко могао постати регионални центар за дистрибуцију срспких производа у северозападној Африци. Саговорница се сагласила по оба питања, а било је разговора и о унапређењу регионалне, али и сарадње на локалном нивоу, као једном од модуса унапређења укупне привредне сарадње две земље.

Саговорници су се сагласили да се привредници Србије и Марока не познају довољно, што је један од разлога недовољно развијене економске сарадње. С тим у вези, Бушра Утагани је предложила да се, од стране надлежних институција у обе земље, припреме материјали са информацијама које су значајне за пословне људе: подаци о могућностима за инвестирање,  увозне и извозне потребе и могућности, сектори за које постоји обострани интерес за сарадњу, попут аутомобилске индустрије, агроиндустрије, туризма, информационих технологија и друго.22. јун 2022 - Амбасадор Бауер присуствовао „Ноћи музеја“ коју је отворио премијер Краљевине Мароко

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, на позив Председника Националне фондације музеја Марока, Мехдија Котбија, присуствовао је „Ноћи музеја“ која је одржана по први пут у Мароку.

Манифестацију су отворили премијер Марока, Азиз Ахнуш и министар омладине, културе и комуникација, Мохамед Мехди Бенсаид, а присуствовали су јој и министар туризма, старих заната и социјалне економије, Фатим Захра Амор, градоначелник Рабата, Асма Рлалу, као и неколико припадника дипломатског кора.

Амбасадор Иван Бауер је искористио ову прилику да министра М. М. Бенсаида обавести о отварању изложбе „Путевима римских императора“ Археолошког института из Београда, планираном за 15. септембар 2022. године и да га замоли да отвори ову изложбу.

Такође, амбасадор Бауер је договорио састанак са градоначелником Рабата, Асмом Рлалу, током кога би се наставили разговори око две изложбе око којих је већ постигнут начелни договор две стране.

Наведене манифестације о којима је амбасадор Бауер разговарао са министром Бенсаидом и градоначекником Рлалу организују се у оквиру обележавања „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова, Николе Селаковића.07. јуни 2022 - Амбасадор Бауер у Маракешу отворио изложбу „Два лица пиротских ћилима“ Етнографског музеја из Београда

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, отворио је, у Музеју тепиха у Маракешу, изложбу Етнографског музеја у Београду, под називом „Два лица пиротских ћилима“.

Изложба је, у присуству великог броја новинара и других званица из Маракеша, организована поводом обележавања 65-годишњице од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Мароко, на иницијативу министра спољних послова Николе Селаковића. Овом изложбом наставља се велики број активности којим ће српска култура и традиција бити представљене мароканској јавности у оквиру „Године Србије у Мароку“.

Поред амбасадора Ивана Бауера, на изложби су говорили и Председник Националне Фондације музеја Краљевине Мароко, Мехди Котби, директор Националног музеја ткања и тепиха “Dar Si Said” у Маракешу, Селима Аит М'Барк, као и директор Етнографског музеја из Београда, Тијана Чолак – Антић Поповић.

Очекује се да ће изложбу „Два лица пиротских ћилима“, која ће бити постављена током целог лета, видети велики број Мароканаца, али и страних туриста који ће, у овом периоду, посетити ову изузетно атрактивну туристичку дестинацију. Посетиоци ће имати прилику да виде најлепше примерке пиротских ћилима, али и да се увере у невероватну сличност тематика, боја и шара српских и мароканских ћилима.
 

  

 31.мај 2022 - Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много, постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри, сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 25. мај 2022 - Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 23. мај 2022 – Амбасадор И. Бауер се уписао у књигу жалости поводом смрти председника Уједињених Арапских Емирата

Амбасадор Р. Србије И. Бауер изјавио је саучешће отправнику послова Амбасаде УЕА у Рабату,  г. Танију Салему Ал Ремеиту, поводом смрти председника УАЕ шеика Калифе бин Заједа Ал Нахјана.

Амбасадор И. Бауер је, том приликом, са отправником послова г. Танијем Салемом Ал Ремеитијем разговарао о одличним односима између Србије и Емирата, које покреће пријатељство два народа, а нарочито блиским односима председника Републике Србије Александра Вучића и дотадашњег принца престолонаследника Уједињених Арапских Емирата,  Шеика Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана.

Амабсадор И. Бауер изразио је дубоко саучешће, у своје лично име и у име грађана Републике Србије, а потом се уписао у књигу жалости.

 

 18. мај 2022 - Амбасадор Бауер са Председником Уставног суда Марока

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са Председником Уставног суда Краљевине Мароко, Саидом Ихраијем.

Aмбасадор Бауер је свог саговорника информисао о састанку који су, претходне недеље, на министарској конференцији у Маракешу имали министар спољних послова Републике Србије, Никола Селаковић и МИП Марока, Насер Бурита, током кога је потврђена подршка Краљевине Мароко територијалном интегритету Републике Србије.

Амбасадор Иван Бауер је Председнику Ихраију пренео поздраве Председника Уставног суда Србије, госпође Снежане Марковић, и изразио наду да ће Председник Ихраи у скорије време посетити Београд, што је он са задовољством прихватио. Амбасадор Бауер се интересовао и за модалитете унапређења сарадње у области уставног права, за шта је друга страна показала велики интерес.

  11. мај 2022 - Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је 11. маја 2022. године у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који  су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а  има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.11. мај 2022 - Заједничко саопштење са састанка министара спољних послова Србије и Марока у Маракешу

Министар спољних послова, афричке сарадње и мароканских исељеника, господин Насер Бурита, састао се 11. маја 2022. године на маргинама Министарског састанка Међународне коалиције за борбу против ДАЕШ, са министром спољних послова Републике Србије, господином Николом Селаковићем.

Двојица министара су овом приликом поздравили позитивну динамику политичких односа Краљевине Мароко и Републике Србије, поводом овогодишњег обележавања 65. годишњице успостављања дипломатских односа између две земље.

Поздравили су обострану спремност да се сарадња између две земље постави на пут стратешког партнерства.
Бурита и Селаковић су истакли значај давања снажног подстицаја привредној сарадњи организовањем, током ове године, 3. седнице Мешовите економске комисије у Београду.

Господин Селаковић је похвалио далекосежне реформе предузете током последње две деценије под вођством Његовог величанства краља Мухамеда VI и обновљене напоре за политички, економски и друштвени развој и поздравио Нови развојни модел Марока и промовисање напреднe регионализацијe.

Мароко и Србија су истакли своју позитивну и конструктивну улогу у одржавању стабилности, безбедности и мира у својим регионима и истакли своју посвећеност овим принципима, као и мирном решавању сукоба и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава.

Србија је у том погледу поздравила улогу Марока као регионалног стуба стабилности и као преносиоца раста и развоја у Африци.

Господин Бурита је похвалио резултате власти Србије под руководством председника Александра Вучића на националном и регионалном нивоу, као и напоре које је постигла у процесу придруживања Европској унији.

По питању Косова и Метохије, Мароко подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије у њеним међународно признатим границама, као и дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Српски министар спољних послова истакао је дипломатске и политичке напоре Краљевине Мароко да постигне реално, прагматично и трајно политичко решење питања Сахаре, у духу реалности и компромиса и у пуној сагласности са резолуцијама УН.

У овом контексту, Република Србија понавља да сматра мароканску иницијативу за аутономију, под мароканским суверенитетом, озбиљним и веродостојним решењем за решавање овог питања. Двојица министара поздравили су приближавање ставова две земље о питањима од заједничког интереса, на регионалном и међународном нивоу.10. мај 2022 - Селаковић: Интензивирати контакте и сарадњу Србије и Мауританије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Малаги, на маргинама Међународне конференцији о људским правима, цивилном друштву и сузбијању тероризма, са министром иностраних послова, сарадње и дијаспоре Мауританије Мохамедом Салемом Мерзугом.

Шеф српске дипломатије подсетио је на традиционално блиске везе двеју држава у оквиру Покрета несврстаних земаља, нагласивши да Србија и данас има жељу и интерес да учвршћује пријатељства са државама Африке.

Министар Селаковић је истакао да је потребно интензивирати везе и контакте наше две земље, упутивши овом приликом позив министру Мерзугу да дође у званичну посету Србији.

Селаковић је пренео интерес за унапређење сарадње у области економије и образовања.  С тим у вези, министар је посебно издвојио програм стипендирања страних студента кроз програм „Свет у Србији“, напоменувши да очекујемо пријављивање и учешће студената из Мауританије.

Министар Селаковић упознао је саговорника са економским резултатима Србије у протеклом периоду и истакао да постоје велики потенцијали за учвршћивање економских веза.

Шеф српске дипломатије говорио је и о ситуацији на КиМ, стању дијалога Београда и Приштине, као и неприхватљивом понашању Приштине у погледу неиспуњавања  обавеза из Бриселског споразума.09. мај 2022 – Полагање венца на војном гробљу Комонвелта у Казабланки поводом Дана победе

 

Поводом Дана победе у Другом светском рату, привремени отправник послова у Амбасади Р.  Србије Б. Инђић Шаиб положила је венац на војном гробљу Комонвелта у Казабланци на гроб пилота Владимира Ди Паолија и минутом ћутања одала почаст пилоту погинулом 1943. године. 

 

 04. мај 2022 – Укинуте мере за улазак грађана Србије и страних држављана у Републику Србију

Од уторка, 3. маја 2022. године престале су да важе све мере контроле и ограничења за улазак лица у Републику Србију, у вези са заразном болешћу COVID-19, како за стране држављане, тако и за домаће грађане.

Како је саопштено из Владе Србије, од 03. маја 2022. године, држављани Србије, као и страни држављани, при уласку у земљу, неће бити у обавези да имају негативан ПЦР тест, брзи антигенски тест, доказ о прележаној болести, нити потврду о вакцинацији, без обзира на то из које земље света долазе у Републику Србију.

Одлука о слободном уласку грађана Србије и страних држављана у земљу донета је на основу тренутне епидемиолошке ситуације у Србији и у складу је са одлукама већине земаља Европе и региона, наводи се у саопштењу Владе Србије.

На снази остаје препорука о ношењу маски у затвореном простору, док је ношење маски у здравственим установама обавезно. Ковид амбуланте, пунктови за тестирање на присуство вируса COVID-19 и пунктови за вакцинацију настављају да раде уобичајено.Обавештење о нерадним данима

Обавештавамо да Амбасада Републике Србије у Рабату неће радити 22. и 25. априла 2022. г. због Ускрса.
Амбасада, такође, неће радити 02. и 03. маја 2022. г. због Празника рада.12. април 2022 - Амбасадор Бауер потписао Протокол о сарадњи са Националном фондацијом музеја Краљевине Мароко

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, потписао је са председником Националне фондације музеја Краљевине Мароко, Мехдијем Котбијем, Протокол о разумевању и сарадњи.

Овим Протоколом дефинисано је одржавање две изложбе – „Два лица српског ћилима“ Етнографског музеја из Београда и „Путевима римских императора“ Археолошког института Српске академије наука и уметности. Обе изложбе одржавају се у оквиру „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова Николе Селаковића.

Изложба Етнографског музеја одржаће се у музеју ћилима „Dar si Said“ у Маракешу, од 10. јуна до 31. августа 2022. године, док ће се изложба „Путевима римских императора“ одржати у три града сукцесивно – прво у Рабату, потом у Танжеру и на крају у Мекнесу, у периоду 15. септембар 2022. – 15. мај 2023. године.11. април 2022 - Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката може да се оствари на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

http://www.mfa.gov.rs

www.dijaspora.gov.rs04. април 2022 - Амбасадор Бауер са градоначелницом Рабата обишао локације за одржавање изложби и фестивала српског филма

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, обишао је са градоначелницом Рабата, Асмом Рлалу, локације на којим би могла да буде одржана изложба музеја Никола Тесла, као и локације погодне за одржавање „Недеље српског филма“.

Амбасадор Иван Бауер је са градоначелницом Рабата, Асмом Рлалу и саветником министра омладине, културе и комуникација, Салахедине Абкаријем, обишао локације погодне за активности које је амбасада Републике Србије у Краљевини Мароко планирала у оквиру обележавања „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова, Николе Селаковића.

Прва посета остварена је националном театру „Мохамед V“, где их је дочекао директор театра, Мохамед Бенхсаин. Директор Бенхсаин је амбасадора Бауера упознао са могућношћу одржавања фестивала српског филма у великој сали театра, као и изложбе музеја Никола Тесла у простору на галерији театра. Амбасадор Бауер је предложио да се у театру организује отварање филмског фестивала, а да се пројекције филмова осталих дана одрже у неком простору мањег капацитета и другачије концепције (на месту где се окупљају филмофили).

Након тога, посећена је галерија „Мохамед Ел Феси“, у непосредној близини Министарства омладине, културе и комуникација Краљевине Мароко, као могућа локација изложбе музеја Никола Тесла.

Потом је уследио обилазак ексклузивног простора (галерије) у оквиру „Касбах Удаје“, тврђаве из XII века, под заштитом UNESCO. Овај простор делује као идеално место за одржавање изложбе музеја Никола Тесла.

После обиласка „Касбах Удаје“, градоначелница Рабата је амбасадору Бауеру показала још један изузетно интересантан простор за одржавање изложбе музеја Никола Тесла – галерију „Баб Руах“, која није на тако атрактивној позицији као „Касбах Удаја“.

На крају, градоначелница Рабата, саветник министра омладине, културе и комуникација и амбасадор Републике Србије, Иван Бауер, обишли су биоскоп „Ренесанс“, место окупљања филмофила у Рабату. Тамо их је дочекао директор биоскопа, Марван Фашан, који им је показао овај простор.

  


 21. март 2022 - Амбасадор Бауер са градоначелницом Рабата

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са градоначелницом Рабата, Асмом Рлалу.

Саговорници су размотрили могућности за успостављање сарадње, како између градова Београда и Рабата, тако и у домену културе између Србије и Марока.

Амбасадор Иван Бауер је подсетио на иницијативу тадашњег градоначелника Београда, Синише Малог, из 2018. године, о потписивању Споразума о сарадњи Београда и Рабата, изневши жељу да се ова идеја актуализује. Искористио је ову прилику и да градоначелницу Рабата информише о капиталним инфраструктурним пројектима који се изводе у Београду, посебно истакавши пројекте „Београд на води“ и пројекат београдског метроа.

Велики део сусрета био је посвећен могућностима сарадње у оквиру програма „Година Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послоа Републике Србије, Николе Селаковића. С тим у вези, амбасадор Иван Бауер је представио пројекат изложбе Музеја Никола Тесла, који би се могао реализовати у Рабату почетком 2023. године. Истовремено, информисао је и о детаљима предложеног фестивала српског филма, за који је идеја да буде организован на јесен 2022. године, такође у Рабату.

  

 

 

 15. март 2022 - Отварањем изложбе Архива Југославије започело обележавање „Године Србије у Мароку“

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, отворио је, у Националној библиотеци Краљевине Мароко, изложбу Архива Југославије богату материјалима о 65 година дипломатских односа наше две пријатељске земље.

Изложба је, у присуству великог броја званица из дипломатског кора, организована поводом обележавања 65-годишњице од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Мароко, на иницијативу министра спољних послова Николе Селаковића. Овом изложбом започиње низ активности којим ће српска култура и традиција бити представљене мароканској јавности у оквиру „Године Србије у Мароку“.
Поред амбасадора Ивана Бауера, на изложби су говорили и генерални секретар министарства омладине, културе и комуникација Краљевине Мароко, Абделилах Афифи, помоћник министра културе и информисања Републике Србије, Данијела Ванушић и директор Архива Југославије, Милан Терзић.
На изложби је и премијерно приказан кратак документарни филм о посети Председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита, Краљевини Мароко 1961. године.

  
 Парламентарни и председнички избори - 03. април 2022. године - гласање у иностранству

Подсећамо држављане Републике Србије у Краљевини Мароко који ћеле да остваре своје бирачко право на изборима 03.04.2022. године, да рок за пријаву истиче 12.03.2022. године. Пријаве слати на мејл Амбасаде Србије у Мароку ambrsrabat@gmail.com
За више информација: видео клип РИК о гласању у иностранству https://youtu.be/ILUUF9Jk4eE?list=TLGG6SJoYpuktncxMDAzMjAyMg04. март - Амбасадор Бауер, на позив министра омладине, културе и комуникација Марока, присуствовао отварању изложбе палеонтолошких фосила

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, на позив министра омладине, културе и комуникација Краљевине Мароко, Мохамед Мехди Бенсаида, присуствовао је отварању изложбе на којој је представљен најстарији пронађени фосил крокодила, стар преко 200 милиона година.

Том приликом, амбасадор Иван Бауер је разговарао са министром Бенсаидом о детаљима посете потпредседнице Владе и министарке културе и информисања, Маје Гојковић, Рабату, која је предвиђена 14.-16. марта 2022. године.

Амбасадор Бауер је разговарао и са градоначелником Рабата, Асмом Рлалу, о иницијативи из 2018. године, тадашњег градоначелника Београда, Синише Малог, о успостављању партнерства Београда и Рабата.

Амбасадор Иван Бауер је градоначелника Рабата позвао на отварање изложбе Архива Југославије која ће бити одржана 15. марта 2022. године у Националној библиотеци Марока, у оквиру обележавања „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова Републике Србије, Николе Селаковића.04. март 2022 – Сусрет амбасадора Бауера са директором Архива Марока, Жамаом Баидом

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко Иван Бауер састао се са директором Архива Марока Жамаом Баидом, са којим је размотрио могућности за даљи развој сарадње Архива Југославије и Архива Марока.

Овом приликом, усаглашени су детаљи Меморандума о разумевању између Архива Југославије и Архива Марока у области архивске грађе, који ће бити потписан у марту ове године у Рабату.

Амбасадор Бауер је информисао саговорника о детаљима изложбе архивске грађе која ће бити организована у периоду од 15. марта до 10. априла 2022. г. у Националној библиотеци К. Марока. Позвао је директора Баиду да присуствује инаугурацији, указавши да ће потпредседник Владе и министар културе и информисања Р. Србије отворити поменуту изложбу.

Амбасадор Бауер је, такође, обавестио директора Баиду о обележавању 65. годишњице успостављања дипломатских односа и нагласио да је изложба Архива још једна прилика за значајније представљање Србије у Мароку и боље упознавање две земље и народа, посебно имајући у виду да је, на иницијативу министра спољних послова Србије Н. Селаковића и министра иностраних послова Марока Н. Бурите, 2022. година проглашена „Годином Србије у Мароку“ и „Годином Марока у Србији“.02. март 2022 - Амбасадор Бауер са Председником Врховног суда Марока

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са Председником Врховног суда и Врховног Савета судске власти Краљевине Мароко, Мохамедом Абденабауијем.

Након што су разменили мишљења о начину функционисања правосудног система у Србији, односно Мароку, амбасадор Иван Бауер је обавестио Председника Врховног суда Марока да је на референдуму у Србији, јануара 2022. г, изгласано потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије. Појаснио је да то подразумева промене у области правосудног система, које ће донети потпуно независтан правосудни систем у Србији. Додао је и да је планирано да се промени, тј. врати име највише судске инстанце у Врховни суд Републике Србије (сада Врховни касациони суд Републике Србије).

Амбасадор Иван Бауер је Председнику Абденабауију пренео поздраве Председника нашег Врховног касационог суда, госпође Јасмине Васовић, као и позив да посети Београд. Истовремено, изнео је спремност за сарадњу наших судских и правосудних органа са мароканским институцијама.

Председник Врховног суда Марока је са задовољством прихватио позив, напоменувши да би то била одлична прилика за размену мишљења, искустава и информација са правосудним системом Србије, са којим до сада нису сарађивали.

Амбасадор Иван Бауер је, овом приликом, обавестио саговорника о 65. годишњици успостављања дипломатских односа, истакавши да пријатељство и међусобно разумевање и поштовање повезују Србију и Мароко много дуже, још од времена борбе мароканског ослободилачког покрета за независност. Позвао га је на изложбу архивске грађе која ће мароканској јавности представити поједине сегменте наших богатих билатералних односа, обавестивши истовремено, да ће поменуту изложбу отворити потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије, Маја Гојковић. 02. март 2022 - Амбасадор Бауер присуствовао свечаности почетка штампања пригодних марака у Пошти Марока поводом „Године Србије у Мароку“

      

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, је заједничким симболичним потписивањем првих примерака пригодних поштанских марака, са директором Поште Марока, Амин Бенжелун Туимијем, свечано обележио почетак „Године Србије у Мароку“.

Амбасадор Иван Бауер и директор Поште Марока, Амин Бенжелун Туими, свечано су 01. марта 2022. г. пустили у штампу посебно издање поштанских маркица, чиме је симболично означен почетак обележавања 65. годишњице дипломатских односа између Србије и Марока.
У обраћању, амбасадор Иван Бауер је подвукао да су односи између некадашње Југославије, сада Србије, много дубљи и дужи, него што то показује годишњица обележавања дипломатских односа. Изнео је да је Србија, односно тадашња Југославија, одржавала сталне контакте са покретом за ослобођење Марока пре него што је Краљевина Мароко стекла пуну независност и била један од његових највећих подржавалаца. О томе, и о значају наших односа, најбоље сведоче речи министра просвете и здравља Краљевине Мароко, Јусуфа Белабеса, током посете Београду 1962. године: „За Мароко, после Француске, Југославија (Србија) је политички најзначајнија земља“.
Обележавање 65 година дипломатских односа показује да нисмо заборавили нашу историју, као и да настављамо да радимо на јачању и продубљењу пријатељства и сарадње између наше две земље и наша два народа, нагласио је амбасадор Иван Бауер.
Током церемоније, окупљенима су се обратили и директор Поште, А. Бенжелун Туими и директорка Дирекције за културну сарадњу у мароканском министарству спољних послова, Надиа Ел Хнот.

     
 26. фебруар 2022 - Амбасадор Бауер са директором Поште Марока

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се 25. фебруара 2022. године са директором Поште Марока, Амин Бенжелун Туимијем.

Амбасадор И. Бауер и директор А. Бенжелун Туими су разговарали о унапређењу сарадње Поште Марока и Поште Србије, као и о пригодној свечаности којом би био обележен почетак „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова Србије, Николе Селаковића.

Договорено је да 01. марта 2022. године, на дан када су пре 65 година успостављени дипломатски односи наше две пријатељске земље, амбасадор Бауер и директор Бенжелун Туими свечано пусте у штампу посебно издање поштанских марака, којим ће се симболично обележити почетак обележавања 65-годишњице дипломатских односа између Србије и Марока.23. фебруар 2022 – Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору

Министар спољних послова Р. Србије Н. Селаковић је 14. фебруара 2022. године донео одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/22. фебруар 2022 - Амбасадор Бауер потписао споразум са Националном библиотеком Краљевине Мароко

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, потписао је, у име Aмбасаде Републике Србије у Краљевини Мароко, споразум са директором Националне библиотеке Марока, Мохамедом Ел Фераном.

Амбасадор Бауер и директор Ел Феран потписали су Споразум између Амбасаде и Библиотеке којим се дефинишу услови за одржавање прве изложбе у оквиру обележавања „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова Р. Србије, Николе Селаковића. Биће то изложба Архива Југославије којом ће се представити богата колекција материјала (докумената, писама које је размењивао председник Тито са краљевима Марока, фотографија, кратких филмова, новинских исечака итд.) коју је наш Архив припремио на тему вишедеценијских пријатељских односа наше две земље.

Овом изложбом симболично започиње обележавање 65 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко.


 16. фебруар 2022 – Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев је могуће поднети лично, затим преко поште, на адресу: 24 Rue El Kadi Ahmed Mouline, 10170 Rabat, путем факса: + 212 537 753 258, или на e-mail адресу Амбасаде Републике Србије у Краљевини Мароко: ambrsrabat@gmail.com.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранствуобавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списакистовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.
 15.фебруар 2022 - Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 15. фебруар - Дан државности

На данашњи дан, 15. фебруара 1804. године, подигнут је Први српски устанак, под вођством вожда Карађорђа! 

Тридесет једну годину касније, на Сретење 1835. године, донет је један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава тог доба - први модерни устав Србије! 

 

https://drive.google.com/file/d/1-IZNdQw5-IatJWLh_XUBZr-9N-xrsOgT/view?usp=sharing

Срећан  ти Дан државности, Србијо! 

 

 

 11. фебруар 2022 - Амбасадор Бауер са директором музеја Мохамед VI у Рабату

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се 11. фебруара 2022. године са директором музеја Мохамед VI, Абделазизом Ел Идрисијем.
Амбасадор Бауер и директор музеја Мохамед VI, Абделазиз Ел Идриси, разговарали су о сарадњи музејских институција две земље у оквиру „Године Србије у Мароку“, која се обележава на иницијативу министра спољних послова Републике Србије, Николе Селаковића.
Током сусрета, амбасадор Бауер је са директором Ел Идрисијем усаглашавао детаље изложби које треба да се, током ове и наредне године, одрже у Мароку, као и пратећих Споразума којим би се формализовали односи амбасаде Репбулике Србије и Националне фондације музеја Марока.11. фебруар 2022 - Амбасадор Бауер са директором Националне библиотеке Краљевине Мароко

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са директором Националне библиотеке Марока, Мохамедом Ел Фераном.
Амбасадор Бауер и директор Ел Феран усагласили су све детаље везано за потписивање Споразума између Aмбасаде и библиотеке којим се дефинишу услови за одржавање прве изложбе у оквиру обележавања „Године Србије у Мароку“, на иницијативу министра спољних послова Р. Србије Николе Селаковића.
Овом изложбом симболично започиње обележавање 65 година од успостављања дипломатских односа Краљевине Мароко и Републике Србије.7. фебруар 2022 - Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: Танјуг
 20. јануар 2022 - Амбасадор И. Бауер са председником Националне фондације музеја Марока, М. Котбијем и директором Музеја Мохамед VI, А. Ел Идрисијем

Амбасадор Р. Србије у К. Мароко, И. Бауер, у присуству почасног конзула Р. Србије у К. Мароко, С. Баргаша, састао се 19. јануара 2022. г. са председником Националне фондације музеја Марока, М. Котбијем и директором Музеја Мохамед VI, А. Ел Идрисијем.

Главна тема сусрета биле су изложбе које је амбасадор Бауер предложио у оквиру обележавања „Године Србије у Мароку“, на иницијативу МСП Н. Селаковића. Овом приликом, усаглашавани су детаљи изложбе Етнографског музеја у Београду, под називом „Игра шарених нити“ и изложбе Археолошког института САНУ, под називом „Римски императори рођени на тлу Србије“.

Амб. Бауер је искористио сусрет да А. Ел Идрисија упозна са животом и делом Николе Тесле, као и са његовим значајем за човечанство.

Договорено је да се у наредним контактима представе различите могућности културних размена и сарадње у овом домену између Србије и Марока.18. јануар 2022 - Амбасадор Бауер предао акредитивна писма Њ.В. краљу Мохамеду VI

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, предао је 17. јануара 2022. године акредитивна писма Његовом Величанству, краљу Марока, Мохамеду VI, чиме је званично преузео дужност амбасадора Републике Србије у Краљевини Мароко. 

Том приликом, амбасадор Бауер је Њ.В. краљу Мохамеду VI пренео поздраве председника Р. Србије А. Вучића и захвалио на краљевом личном залагању за питања од највећег интереса за Републику Србију.

Свечана церемонија предаје акредитивних писама одржана је у Краљевској палати у Рабату, уз строго прописане услове и мере предузете због пандемије корона вируса.14. јануар 2022 - Амбасадор Бауер са почасним конзулом Републике Србије

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се почасним конзулом Републике Србије, са седиштем у Казабланки, Седиком Баргашом.
Амбасадор Бауер је конзула Баргаша упознао са иницијативом министра Николе Селаковића за обележавање „Године Србије у Мароку“, током 2022. године и културним манифестацијама које Aмбасада, тим поводом, планира да организује.
Два саговорника су се сагласила да заједнички раде на унапређењу сарадње између Србије и Марока, нарочито на пољу културе, образовања и економије. У том смислу, договорили су кораке које ће предузети у наредном периоду.
Конзул Баргаш се понудио да организује састанке са Председницима две највеће привредне коморе у Мароку, које своје седиште имају у Казабланки, CGEM и CCISCS, што је амбасадор Бауер прихватио и предложио да се ти састанци организују у најкраћем могућем року.30. децембар 2021 - Амбасадор Бауер учествовао на видео конференцији пословних савета Србије и Марока

Амбасадор Републике Србије у Мароку Иван Бауер узео је учешће на видео конференцији копредседавајућих Пословног савета Републике Србије и Краљевине Мароко, коме су присуствовали и представници привредне коморе две земље.

Истакавши висок ниво политичких односа, посебно након остварене две посете високох званичника Републике Србије у току ове године, МСП Николе Селаковића и ПР НС РС Ивице Дачића Мароку, амбасадор Бауер је указао да трендови у развоју економских односа не прате напредак у политичким билатералним односима. Напоменуо је да постоји велики простор за унапређење привредне и трговинске сарадње две земље, посебно апострофиравши неколико сектора – пољопривреду, где наша страна има велики интерес за јачање односа, аутомобилски скетор (посебно тзв. „компоненташе“), где постоји висок ниво комплементарности две земље, али и неке друге секторе, као ИТ сектор, фармацеутску индустрију и др.

Амбасадор Бауер је изразио очекивање да ће се у 2022. г. већ постојеће идеје о проширењу сарадње конкретизовати, као и да ће правни оквир сарадње пратити и одговарајући ангажман на терену, заложивши се за прагматичнији приступ у реализацији идеја. Указао је на потребу бољег разумевања и интензивнијих контаката између пословних заједница две земље, како би се привредни субјекти боље упознали и информисали о потребама друге стране, и у том смислу похвалио иницијативу за оснивање пословног форума.
 07. децембар 2021 - Рабат: Амбасадор Бауер са директорком Директората за културну сарадњу МИП Марока

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са директорком Директората за културну сарадњу МИП Марока, Надјом Ел Хнот.
Разговарано је о унапређењу сарадње и размени подршки у међународним организацијама, посебно у УНЕСКО и Међународној организацији франкофоније (ОИФ).
Амбасадор Бауер је искористио прилику да саговорницу информише о активностима које је Амбасада Републике Србије у Рабату предузела у циљу обележавања 65 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко.
Директорка Ел Хнот је изразила задовољство због напретка у организацији предложених догађаја и исказала спремност да помогне у унапређењу културне сарадње наше две земље.

 07. децембар 2021 - Рабат: Учешће Aмбасаде на добротворном дипломатском базару

Амбасада Републике Србије у Краљевини Мароко учествовала је на годишњем добротворном дипломатском базару који организује организација супруга амбасадора у Рабату, а који се одржава под покровитељством принцезе Лале Мерјем.

Осим Републике Србије, на добротворном базару учествовале су још двадесет и три земље. Без обзира на посебне мере, због пандемије корона вируса, посећеност базара је била одлична. Сва средства прикупљена од продаје артикала на штандовима одлазе у хуманитарне сврхе.
На штанду Амбасаде Републике Србије, који је имао велику посећеност, представљени су наши традиционални кулинарски производи, а изложени су и предмети које су израдили запослени у Амбасади. Ова прилика је искоришћена и да се представе туристички потенцијали Републике Србије.04. децембар 2021 - РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податак о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetuОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ ПРИМЕНЕ ОГРАНИЧЕЊА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЛИЦИМА КОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ ДРЖАВА СА ПОСЕБНИМ РИЗИКОМ ОД ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ

Влада Р. Србије је 02. децембра 2021. г. усвојила Упутство о изменама Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава са посебним ризиком од заразне болести COVID-19 (Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик, Малави).

Домаћим и страним држављанима који долазе из наведених држава, дозвољен је улазак у Републику Србију уколико поседују један од следећих докумената:

1)негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса SARS-CоV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику не старији од 48 часова од датума издавања резултата, а ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију;

2) сертификат о потпуној вакцинацији издат од надлежних органа Републике Србије, односно надлежних органа државе са којом Република Србија има закључен споразум о признавању вакцинације (ГРЧКА, МАЂАРСКА, РУМУНИЈА, СЛОВЕНИЈА, ТУРСКА, УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ, ЧЕШКА, ИНДИЈА) или надлежних органа државе са којом постоји фактички реципроцитет у признавању сертификата о вакцинацији (АНДОРА, АУСТРИЈА, БЕЛГИЈА, ГРУЗИЈА, ЕГИПАТ, ЕСТОНИЈА, ИРСКА, ИСЛАНД, ИТАЛИЈА, ЈЕРМЕНИЈА, КАБО ВЕРДЕ, КИПАР, ЛИБАН, ЛИТВАНИЈА, ЛИХТЕНШТАЈН, МАЛТА, МАРОКО, МОЛДАВИЈА, НЕМАЧКА, САН МАРИНО, СЛОВАЧКА, ТУНИС, УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЕВЕРНЕ ИРСКЕ, УКРАЈИНА, ФИНСКА , ФРАНЦУСКА, ХОЛАНДИЈА, ХРВАТСКА, ШВАЈЦАРСКА, ШПАНИЈА);

3) потврду о прележаној болести COVID-19 – сертификат или други јавни документ у коме се констатује да је носилац документа прележао болест изазвану вирусом SARS-CоV-2, односно да је код тог лица утврђено присуство вируса SARS-CоV-2, с тим да од првог тестирања не може проћи мање од 14 дана, нити више од шест месеци, који је издао надлежни орган државе уколико са Републиком Србијом има закључен споразум или фактички реципроцитет о признавању таквих докумената.


СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ који долазе из земаља са посебним ризиком или су у њима боравили током претходних 14 дана од дана планираног уласка у Републику Србију, осим неког морају поседовати и следеће:

1) имејл добијен након пријаве преко сајта http://www.ezdravlje.gov.rs, одељак „Foreigners Surveillance Registration ”, као доказ успешног пријављивања пре доласка у Републику Србију;

2) попуњену и својеручно потписану Изјаву о сагласности о прихватању мере карантина у кућним условима.

И домаћим и страним путницима одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 14 дана са обавезом тестирања на присуство вируса у року од 24 часа од момента уласка у Републику Србију и обавезом тестирања седмог дана од примене мере карантина (тестирање врши територијално надлежни институт/завод за јавно здравље, а негативан резултат није услов за ослобађање из каранина). Уколико не дође до појаве симптома/знакова болести током трајања карантина у кућним условима, након 14 дана престаје обавеза карантина без обавезе тестирања.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Председник Народне Скупштине Републике Србије, Ивица Дачић, потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је заказан за 16. јануар 2022. године.
Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало је обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на р&