| |     latinica | Français  
Насловна
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.


Oпширније...
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат

 

 

Амбасада Републике Србије у Рабату учествовала је у припреми и одржавању традиционалног новогодишњег добротворног дипломатског БАЗАРА, који је одржан 7. децембра 2019. год. у Рабату.
У припреми базара (изради украса, рукотворина, минђуша, слика, свећњака, украсних саксија, раду Дипломатског круга, итд.) учествовале су амб. С. Прица, запослене и супруге запослених у Амбасади, као и пријатељи Амбасаде из Србије, Македоније и БиХ. 
 


Oпширније...
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.

У хотелу „Farah“ у Казабланци, 16.11. о.г, одржан је Међународни сајам о студијама у иностранству, на коме је учествовала  делегација Р. Србије, коју су чинили Владимир Јовановић, Софија Петровић (из фондације Tempus), др. Ненад Цветковић (професор на Електронском факултету у Нишу), др. Бранислав Бајкин (професор на  Медицинском фекултету у Новом Саду) и др. Саша Ранђеловић (ванредни професор на Еконосмком факултету у Београду).

 


Oпширније...
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године

На иницијативу Амбасаде К. Мароко у Београду, на позив Генералне конфедерације мароканских предузећа (CGEM) и Трговинске и индустријске коморе региона Казабланка – Сетат (CCIS), и у сарадњи са Амбасадом РС у Рабату, од 10. до 14. новембра о.г, уприличена је радна посета делегације Привредне коморе Војводине (листу чланова достављамо у прилогу) привредним регионалним и државним институцијама К. Мароко - Генералној конфедерацији мароканских предузећа (CGEM, 11. новембра), Агенцији за равој пољопривреде К. Мароко (АDА, 12. новембар) и Трговинској и индустријској комори региона Казабланка – Сетат (CCIS, 13. новембар). У пратњи делегације, на састанцима, као и у разговорима, учествовали амб. С. Прица (током целе посете) и први секретар И. Самарџић (12. и 13. новембра).


 


Oпширније...
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.

На иницијативу амбасадорке С. Прице и професорке информатичког дизајна Весне Драгојлов (са Универзитета Al Akhawayn), у договору са управом Универзитета Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), и уз помоћ особља Амбасаде (са породицама), на наведеном Универзитету, 4.11.2019. године, одржана је манифестација Дан Србије.


Oпширније...
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.

На позив Већа представника Парламента К. Мароко, Делегација Одбора за спољне послове и Групе пријатељства Народне скупштине Р. Србије била је у званичној посети Парламенту Краљевине Мароко (КМ), од 25. до 28. октобра о.г.Oпширније...
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)

 

Дечији фолклорни ансамбл КУД" Димитрије Туцовић " из Београда учествовао је на Међународном фестивалу дечјег фолклора  „Деца за мир“ у Мароку (Рабату, Салеу, Темари, Кенитри и Казабланци), од  24.7 до 2.8.2019. године.

Фестивал се традиционално одржава већ 20 година под покровитељством ЊКВ принцезе Лале Мерием. Учествозало је преко 30 земаља, а ансамбл из Београда - Србије својом игром из разних крајева земље, музиком, богатим ношњама, одличном кореографијом изазвао је одушевљење публике на наступима у више мароканских градова.


Амбасада је пружила пуну подршку учесницима Фестивала, од добијања гратис виза до праћења њихових наступа.
 


Oпширније...
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.

Певачки ансамбл  Светлане Спајић, који изводи традиционалну српску музику, имао је концерт у оквиру 25. Фестивала сакралне чузике у Фесу, 19. јуна 2019. године. Ансамбл је изводио наше етно традиционалне песме: епске, свадбене, љубавне.жетелачке,верске, ит.д, чиме је одушевио  публику у препуној дворани.

Ансамбл Светлане Спајић изводио је и песме са Косова заједно са мароканском солисткињом Шерифом Керст (Cherifa Kerst)

На концерту је била и амбасадорка Слађана Прица.


Oпширније...
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.

 

У оквиру  "Cercle Diplomatique de Bienfasance" Амбасада РС Рабат је била ангажована у организацији 3. Међународног маратона за мир", 7. априла 2019. године. 

На Маратону (10 км за одрасле и 2 км за децу) је учествовало око три  хиљаде људи, међу којима и неколико стотина деце, укључујући и децу са посебним потребама. 

Догађај је организован под високим покровитељством Њ. Е. Краља Марока Мухамеда VI, уз подршку Скупштине града Рабата. 

 


Oпширније...
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.

Представници Амбасаде РС Рабат били су позвани од организатора и присуствовали су свечаном отварању манифестације „Промоција локалних производа у ери индустријализације“, организоване од стране  Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке (IAAS), који се одржао у Институту за агрономију и ветерину „Хасан II”.
На свечаном отварању, студентима, професорима, стручњацима из Института и представницима амбасада поздравним говором обратили су се (редом) директор  Института за агрономију и ветерину „Хасан II” проф. Али Хамани, амбасадорка С. Прица, амбасадор Шведске Н. Кебон, као и дипломате из Швајцарске, Хрватске и Гватемале (уједно амбасаде ових земаља се одазвали позиву).  Догађају је присуствовао и први секретар И. Самарџић.


Oпширније...
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године

 

После успешно организованог освајања највећег планинског врха на северу Африке (Тубкал на планинском венцу Високи Атлас,  Мароко), чланови српског планинарско-смучарског клуба "Дунав", на позив амбасадорке Слађане Прице Тавчиовски, посетили су Амбасаду Р. Србије у Рабату, 28. марта и 8. априла 2019. године, где су наишли на срдачан дочек. 


Oпширније...
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године

Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко одржано је, на позив мароканске стране, у Рабату, 6. марта 2019. године (радни боравак од 5. до 7. марта о.г.). Заседањем су копредседавали, са српске стране, г-дин Расим Љајић, потпредседник Владе Србије (ППВ) и министар трговине, туризма и телекомуникација (МТТ) Р. Србије, а са мароканске, г-дин Мохамед Сажид (Mohamed Sajid), министар туризма, авиотранспорта, занатства и социјалне економије К. Мароко.

Пре Другог заседања МК, реализовани су и сусрети  ППВ и МТТ Р. Љајића са председником Владе К. Мароко Саад Eдином Ел Отманијем (Saad Eddine El Othmani), председником Већа представника Парламента К. Мароко Хабибом Ел Малкијем (Habib El Malki) и министром за индустрију, инвестиције, трговину и нумеричку економију Владе Краљевине Мароко Мулај Хафидом Елaламијем (Moulay Hafid Elalamy), радни ручак који је у част Делегације РС на челу са ППВ и МТТ Р. Љајићем дао министар М. Сажид, као и састанак високих функционера –експерата по областима. 


На наведеним сусретима разговарано је о темама са пленарног састанка, односно о јачању свеукупних билатералних односа и сарадње, поготово могућностима за унапређење билатералне трговинско-економске сарадње, међусобна улагања у више привредних области, повезивању привредних субјеката и заједничким наступима на трећим тржиштима

 


Oпширније...
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ

Биро УНИЦЕФ-а у К. Мароко организовао је за амбасадоре акредитоване у овој земљи посету пројектима које спроводи на терену у околини Маракеша, како би амбасадори били боље упознати са проблемима и мигућностима да помогну активности ове организације.

Амбасадорка Слађана Прица одазвала се овој иницијативи, поклонивши о свом трошку збринутој деци књиге, школски прибор и слаткише.Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.

Амбасада Р. Србије у Рабату активно је била укључена у све фазе припрема и одржавања традиционалног новогодишњег добротворног БАЗАРА. Штанд Србије на добротворном новогодишњем Базару организован је по четврти пут у простору Народног позоришта у Рабату, у недељу, 15. децембра 2018. год. Манифестација се одржавала под покровитељстом краљеве сестре принцезе Лале Меријем, која је током обиласка нашег штанда била посебно поздрављена и показала велики интерес за изложене радове, од којих је више њих и откупила и поздравила наше учешће.

Штандове је имало више од 30 земаља, бројне међународне организације, као и велики број невладиних организација из Марока. Бројне друге земље биле су укључене прилозима, поклонима за томболу и националним кулинарским специјалитетима. 

Штанд Србије на Базару био је видно обележен заставом, традиционалним рукотворинама - хеклани стролњаци и сл, као и прикладним постерима (Новака Ђоковића. фреска Бели Анђео. ћирилица, постер са пиротским ћилимом и сл.).

На штанду су били изложени разни сувенири за продају (НГ украси, свећњаци, апликације на дрвету, подметачи. привесци, слике, мармеладе, итд.), који су, премда Амбасада РС Рабат нема ни буџет ни испоруке у ту сврху, рађени од стране женских чланова службеног и дипломатског особља, пријатеља Амбасаде и амб. С. Прице.

Штанд је био веома запажен. Србија је такође дала симболичан поклон за томболу (скупљено из добровољних средстава запослених у Амбасади).

О догађају су известили сви већи медији у Мароку, као и државна телевизија (канали ТВ Ал Аоула и 2М).  


Oпширније...
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије

На УН Међувладиној конференцији за прихватање "Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције", одржаној у Маракешу (К. Мароко), 10. и 11. децембра 2018. године, Делегацију Р. Србије је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран ђорђевић, у својству шефа Делегације, а у њој су били и шеф Кабинета МСП Никола Недељковић, политички директор МСП РС Зоран Вујић, посебни саветник министра спољних послова за земље у развоју Владимир Цизељ и амбасадорка Р. Србије у К. Мароко Слађана Прица. 

Министар Ђорђевић обратио се веома садржајним иступањем учесницима Конференције. Министар и Делегација имали су велики број билатералних сусрета и разговора на маргинама Конференције, а у више наврата је уприличен сусрет и разговори са министром спољних послова и сарадње К. Мароко Н. Бутритом и другим високим мароканским дипломатама и званичницима.

Учешће Делегације Р. Србије на министарском нивоу поздравили су као значајно и драгоцено како домаћини тако и званиници УН и других МО, а посебно бројне афричке земље. 


Oпширније...
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.

Поводом Дана Примирја у Првом светском рату, 11. новембара 2018. године, на Војном гробљу у Казабланци, на позив организатора церемоније (амбасаде Француске, Немачке, В. Британије и САД), амбасадорка С. Прица учествовала је, заједно са дипломатским представницима других земаља учесница у Првом светском рату, на свечаности обележавања, положивши венац испред спомен плоче погинулим борцима, са натписом "Бесмртним херојима", која је свечано откривена овом приликом. 

Истовремено, положила је и венац на гроб српског пилота Владимира Ди Паолија, који је као припадник Британског ратног ваздухопловства, погинуо 1943. године. Гроб, као и читав Меморијал, се уредно одржава. 


Oпширније...
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године

 

 

 

Краљевина Мароко била је почасни гост на 63. Међународном сајму књига у Београду, од 21. до 28. октобра 2018. год. Министар културе и комуникација К. Марока М. Ел Араж свечано је отворио павиљон (штанд) ове земље. Приликом свечаног отварања, које је протекло уз присуство министра културе и информисања РС В. Вукосављевића, амбасадора К. Мароко у Београду М.А. Белхажа и амбасадорке Р. Србије у Рабату С. Прице, у поздравном говору министар Араж је навео да избор Марока, као прве арапске земље, за почасног госта 63. Међународног сајма књига, не представља само част и признање за ову земљу, већ и за целу арапску културу, чијем развоју и разноврсности доприноси и Мароко.

 


Oпширније...
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост

 

Представници Србије, дечији фолклорни ансамбл "КУД "Димитрије Туцовић" и фолклорно-музички ансамбл уметничког центра "Талија" из Београда (укупно преко 100 учесника), на позив Удружења за културну делатност и сарадњу "Bouregreg", од 23. јула до 1. августа 2018, учествовали су (КУД "Димитрије Туцовић" шести пут за редом, "Талија" први пут) на Међународном фестивалу дечјег фолклора "Деца мира", који се организује под високим покровитељством ЊКВ принцезе Лале Мерием, сестре краља Мухамеда VI.


Oпширније...
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.

На позив министра спољних послова и међ. сарадње К. Мароко (МСПС) Насера Бурите (Nasser Bourita), први потпредседник Владе РС И МСП И. Дачић био је у дводневној званичној посети Мароку (14. - 15. март о.г.). У делегацији ППВ И МСП РС И. Дачића били су: Слађана Прица, амбасадор РС у Краљевини Мароко; Владимир Цизељ, специјални саветник за земље у развоју; Никола Недељковић, саветник и Иван Самарџић, први секретар и конзул Амбасаде Р. Србије у К. Мароко.


Циљ посете био је унапређење билатералних политичких, економских, културних и других веза и сарадње две државе.
Делегација МСП РС на челу са ППВ и МСП И. Дачићем, положила је венац на гробове краљева Мухамеда V и Хасана II у Маузолеју у Рабату, чиме је у складу са овдашњом традицијом отпочела званична посета. Делегацију су примили највиши представници Маузолеја, а шеф српске делегације се том приликом уписао и у Златну књигу.
Током посете први потпредседник Владе РС И МСП И. Дачић, поред званичног разговора са МСПС Н. Буритом првог дана посете (билатералне и мултилатералне теме), имао је одвојене званичне разговоре, 14. марта, и са председником Владе К. Мароко Саад Един Ел Отманијем (Saad Eddine El-Othmani) и председником Већа представника Парламента К. Мароко Хабиб Ел Малкијем (Habib El Malki), 15. марта.

Током посете потписани су:

1)Меморандум о сарадњи Дипломатске академије МСП РС и Мароканске  академије за дипломатске студије МСПС К. Марока
2)Програм сарадње у области културе, образовања, медија, омладине и спорта између Владе РС и Владе К. Марока за период 2018-2020.

ППВ и МСП И. Дачић одржао је током посете полазницима мароканске Дипломатске академије  предавање на тему "Приоритети спољне политике Р. Србије".
Посета и разговори су протекли у пријатељском и срдачном тону. Саговорници су се сложили да су блиски и традиционално пријатељски политички односи добра основа да се у наредном периоду ојача парламентарна, економска и културна сарадња две земље.Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)

Поводом обележавања 60 година од успостављања дипломатских односа између Рабата и Београда. Амбасада Марока у Србији, у сарадњи са Скупштином града Београда и Амбасадом Р. Србије у Рабату, од 15. до 24. септембра у Београду, организовала је Недељу мароканске домаће радиности.


Oпширније...
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ

   Дечији фолклорни ансамбл КУД '' Димитрије Туцовић '' из Београда учествовао је на МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА - ДЕЦА ЗА МИР  - у Рабату , 22.07- 01.08.2017.г. Фестивал се традиционално одржава већ 18 година под покровитељством ЊКВ принцезе Лале Мерием. Учествовало је преко 30 земаља а ансамбл из Србије својом игром из разних крајева земље, музиком, богатим ношњама, одличном кореографијом изазвао одушевљење публике на наступима у више градова ( Рабат, Сале, Кенитра, Хархура ).

 


Oпширније...
Вести
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Учешће Амбасаде Р. Србије на годишњем дипломатском добротворном базару,7. децембар 2019. год, Рабат
Учешће делегације Р. Србије на Међународном сајму о студијама у иностранству, 16.11.о.г.
Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године
Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год.
Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год.
Учешће дечијег фолклорног ансамбла КУД" Димитрије Туцовић " из Београда на Међународном фестивалу дечјег фолклора „Деца за мир“ у К. Мароко (24. јул – 2. август 2019. год.)
Концерт вокалног Ансамбла Светлане Спајић на 25. Фестивалу сакралне чузике у Фесу (Мароко) , 19. јуна 2019. год.
3. "Маратон за мир", у организацији "Cercle Diplomatique", Рабат, 7. април 2019. год.
Учешће српских студената пољопривреде на студентској манифестацији „Промоција локалних производа у ери индустријализације“; у организацији "Међународне организације студената пољопривреде и сродних области науке IAAS, К. Мароко, 31. март – 11. април 2019. год.
Планинарско смучарски клуб "Дунав" у посети Амбасади Р. Србије у Рабату, 28. март и 8. април 2019. године
Друго заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу између Републике Србије и Краљевине Мароко, Рабат, 5.-6. март 2019. године
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести