| |     latinica | Français  
Насловна
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ

Биро УНИЦЕФ-а у К. Мароко организовао је за амбасадоре акредитоване у овој земљи посету пројектима које спроводи на терену у околини Маракеша, како би амбасадори били боље упознати са проблемима и мигућностима да помогну активности ове организације.

Амбасадорка Слађана Прица одазвала се овој иницијативи, поклонивши о свом трошку збринутој деци књиге, школски прибор и слаткише.Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.

Амбасада Р. Србије у Рабату активно је била укључена у све фазе припрема и одржавања традиционалног новогодишњег добротворног БАЗАРА. Штанд Србије на добротворном новогодишњем Базару организован је по четврти пут у простору Народног позоришта у Рабату, у недељу, 15. децембра 2018. год. Манифестација се одржавала под покровитељстом краљеве сестре принцезе Лале Меријем, која је током обиласка нашег штанда била посебно поздрављена и показала велики интерес за изложене радове, од којих је више њих и откупила и поздравила наше учешће.

Штандове је имало више од 30 земаља, бројне међународне организације, као и велики број невладиних организација из Марока. Бројне друге земље биле су укључене прилозима, поклонима за томболу и националним кулинарским специјалитетима. 

Штанд Србије на Базару био је видно обележен заставом, традиционалним рукотворинама - хеклани стролњаци и сл, као и прикладним постерима (Новака Ђоковића. фреска Бели Анђео. ћирилица, постер са пиротским ћилимом и сл.).

На штанду су били изложени разни сувенири за продају (НГ украси, свећњаци, апликације на дрвету, подметачи. привесци, слике, мармеладе, итд.), који су, премда Амбасада РС Рабат нема ни буџет ни испоруке у ту сврху, рађени од стране женских чланова службеног и дипломатског особља, пријатеља Амбасаде и амб. С. Прице.

Штанд је био веома запажен. Србија је такође дала симболичан поклон за томболу (скупљено из добровољних средстава запослених у Амбасади).

О догађају су известили сви већи медији у Мароку, као и државна телевизија (канали ТВ Ал Аоула и 2М).  


Oпширније...
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије

На УН Међувладиној конференцији за прихватање "Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције", одржаној у Маракешу (К. Мароко), 10. и 11. децембра 2018. године, Делегацију Р. Србије је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран ђорђевић, у својству шефа Делегације, а у њој су били и шеф Кабинета МСП Никола Недељковић, политички директор МСП РС Зоран Вујић, посебни саветник министра спољних послова за земље у развоју Владимир Цизељ и амбасадорка Р. Србије у К. Мароко Слађана Прица. 

Министар Ђорђевић обратио се веома садржајним иступањем учесницима Конференције. Министар и Делегација имали су велики број билатералних сусрета и разговора на маргинама Конференције, а у више наврата је уприличен сусрет и разговори са министром спољних послова и сарадње К. Мароко Н. Бутритом и другим високим мароканским дипломатама и званичницима.

Учешће Делегације Р. Србије на министарском нивоу поздравили су као значајно и драгоцено како домаћини тако и званиници УН и других МО, а посебно бројне афричке земље. 


Oпширније...
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.

Поводом Дана Примирја у Првом светском рату, 11. новембара 2018. године, на Војном гробљу у Казабланци, на позив организатора церемоније (амбасаде Француске, Немачке, В. Британије и САД), амбасадорка С. Прица учествовала је, заједно са дипломатским представницима других земаља учесница у Првом светском рату, на свечаности обележавања, положивши венац испред спомен плоче погинулим борцима, са натписом "Бесмртним херојима", која је свечано откривена овом приликом. 

Истовремено, положила је и венац на гроб српског пилота Владимира Ди Паолија, који је као припадник Британског ратног ваздухопловства, погинуо 1943. године. Гроб, као и читав Меморијал, се уредно одржава. 


Oпширније...
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године

 

 

 

Краљевина Мароко била је почасни гост на 63. Међународном сајму књига у Београду, од 21. до 28. октобра 2018. год. Министар културе и комуникација К. Марока М. Ел Араж свечано је отворио павиљон (штанд) ове земље. Приликом свечаног отварања, које је протекло уз присуство министра културе и информисања РС В. Вукосављевића, амбасадора К. Мароко у Београду М.А. Белхажа и амбасадорке Р. Србије у Рабату С. Прице, у поздравном говору министар Араж је навео да избор Марока, као прве арапске земље, за почасног госта 63. Међународног сајма књига, не представља само част и признање за ову земљу, већ и за целу арапску културу, чијем развоју и разноврсности доприноси и Мароко.

 


Oпширније...
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост

 

Представници Србије, дечији фолклорни ансамбл "КУД "Димитрије Туцовић" и фолклорно-музички ансамбл уметничког центра "Талија" из Београда (укупно преко 100 учесника), на позив Удружења за културну делатност и сарадњу "Bouregreg", од 23. јула до 1. августа 2018, учествовали су (КУД "Димитрије Туцовић" шести пут за редом, "Талија" први пут) на Међународном фестивалу дечјег фолклора "Деца мира", који се организује под високим покровитељством ЊКВ принцезе Лале Мерием, сестре краља Мухамеда VI.


Oпширније...
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.

На позив министра спољних послова и међ. сарадње К. Мароко (МСПС) Насера Бурите (Nasser Bourita), први потпредседник Владе РС И МСП И. Дачић био је у дводневној званичној посети Мароку (14. - 15. март о.г.). У делегацији ППВ И МСП РС И. Дачића били су: Слађана Прица, амбасадор РС у Краљевини Мароко; Владимир Цизељ, специјални саветник за земље у развоју; Никола Недељковић, саветник и Иван Самарџић, први секретар и конзул Амбасаде Р. Србије у К. Мароко.


Циљ посете био је унапређење билатералних политичких, економских, културних и других веза и сарадње две државе.
Делегација МСП РС на челу са ППВ и МСП И. Дачићем, положила је венац на гробове краљева Мухамеда V и Хасана II у Маузолеју у Рабату, чиме је у складу са овдашњом традицијом отпочела званична посета. Делегацију су примили највиши представници Маузолеја, а шеф српске делегације се том приликом уписао и у Златну књигу.
Током посете први потпредседник Владе РС И МСП И. Дачић, поред званичног разговора са МСПС Н. Буритом првог дана посете (билатералне и мултилатералне теме), имао је одвојене званичне разговоре, 14. марта, и са председником Владе К. Мароко Саад Един Ел Отманијем (Saad Eddine El-Othmani) и председником Већа представника Парламента К. Мароко Хабиб Ел Малкијем (Habib El Malki), 15. марта.

Током посете потписани су:

1)Меморандум о сарадњи Дипломатске академије МСП РС и Мароканске  академије за дипломатске студије МСПС К. Марока
2)Програм сарадње у области културе, образовања, медија, омладине и спорта између Владе РС и Владе К. Марока за период 2018-2020.

ППВ и МСП И. Дачић одржао је током посете полазницима мароканске Дипломатске академије  предавање на тему "Приоритети спољне политике Р. Србије".
Посета и разговори су протекли у пријатељском и срдачном тону. Саговорници су се сложили да су блиски и традиционално пријатељски политички односи добра основа да се у наредном периоду ојача парламентарна, економска и културна сарадња две земље.Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)

Поводом обележавања 60 година од успостављања дипломатских односа између Рабата и Београда. Амбасада Марока у Србији, у сарадњи са Скупштином града Београда и Амбасадом Р. Србије у Рабату, од 15. до 24. септембра у Београду, организовала је Недељу мароканске домаће радиности.


Oпширније...
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ

   Дечији фолклорни ансамбл КУД '' Димитрије Туцовић '' из Београда учествовао је на МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА - ДЕЦА ЗА МИР  - у Рабату , 22.07- 01.08.2017.г. Фестивал се традиционално одржава већ 18 година под покровитељством ЊКВ принцезе Лале Мерием. Учествовало је преко 30 земаља а ансамбл из Србије својом игром из разних крајева земље, музиком, богатим ношњама, одличном кореографијом изазвао одушевљење публике на наступима у више градова ( Рабат, Сале, Кенитра, Хархура ).

 


Oпширније...
Вести
Учешће амбасадорке С. Прице у хуманиторној акцији УНИЦЕФ
Амбасада Србије на Добротворном новогодишњем дипломатском базару у Рабату, 15.12.2018. год.
УН Међувладинa Конференцијa за прихватање „Светског пакта за сигурне, уређене и регуларне миграције“, Маракеш, 10. и 11. децембaр 2018, учешће Делегације Р. Србије
Полагање венаца на Дан примирја, 11.11.2018. год.
Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године
Међународни фестивал дечијег фолклора "Деца мира", Рабат-Сале-Кенитра, 23. јули - 1. август 2018. год, Србија почасни гост
Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год.
Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.)
КУД ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ИЗ БЕОГРАДА У РАБАТУ
Архива вести