| |     latinica | Français  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време:

Понедељак - петак: 09:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 14:00 часова


Адреса:

24, Rue El Kadi Ahmed Mouline
B.P.5014 Souissi
РАБАТ
МАРОКО

 

Телефон: + 212 537 752 201, 537 753 770 

Факс:      + 212 537 753 258 

Е-mail: srb.emb.morocco@mfa.rs 

 

Веб сајт:www.rabat.mfa.gov.rs

Твитер: twitter.com/SRBinMorocco

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


 
 
 
13. март 2023 - Амбасадор Бауер разговарао са менаџером компаније Ebertec, Хамзом Филалијем

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са менаџером компаније Ebertec, која је део Diana Holding, највећег увозника и дистрибутера алкохолних пића у Мароку, Хамзом Филалијем. Ова компанија је представљала Краљевину Мароко на сајму вина „Винска визија: Отворени Балкан“, који је одржан у Београду у периоду 01.-04. септембар 2022. године.

Менаџер компаније Ebertec, Хамза Филали, изнео је веома позитивне утиске о организацији Сајма, нарочито у погледу директних сусрета (B2B) са потенцијалним партнерима. У наставку разговора он је замолио амбасадора Бауера за посредовање и помоћ у успостављању комуникације са одабраним произвођачима вина из Србије. Изнео је мишљење да српска ракија, за сада, не би могла да нађе место на тржишту Марока, али да би вина могла бити пласирана. С тим у вези, предложио је да се, након успостављених директних контаката са српским произвођачима вина, проследе и одговарајући узорци, како би њихова компанија одабрала оне који су најпогоднији за пласман на мароканско тржиште.

Амбасадор Иван Бауер је поздравио идеју, изневши интерес да се организује још један састанак коме би присуствовао и менаџер за увоз компаније Ebertec, како би се размотрили наредни кораци у правцу пласирања српских вина у Мароку. Такође, предложио је да се организује промоција наших вина у компанији Diana Holding или у некој од њихових продавница, на коју би били позвани власници ресторана и трговинских ланаца са којима компанија Ebertec већ сарађује. На тај начин би се направио први корак у представљању српских вина, што је амбасадор Бауер оценио веома важним, а са чиме се сагласио и Хамза Филали.

  

 


 


10. март 2023 - Амбасадор Бауер учествовао у раду конференције „За инклузиван дигитални свет: иновације и технологија за равноправност полова“

Амбасадор Иван Бауер учествовао је на конференцији, коју је поводом Дана жена, у сарадњи са министарком за солидарност, социјалну интеграцију и породицу, Ауатиф Хајар, организовала Дипломатска фондација.

Конференцију „За инклузиван дигитални свет: иновације и технологија за равноправност полова“ отворила је министарка за солидарност, социјалну интеграцију и породицу, Ауатиф Хајар. Она је, подсетивши да је теми равноправности полова и (економског) оснаживања жена Њ.В. краљ Мохамед VI у свом обраћању нацији поводом националног празника дао посебно на значају, рекла да у Краљевини Мароко постоје и уставне и све законске претпоставке за постизање пуне равноправности полова. У том смислу, информисала је дипломатски кор да ће 17. марта бити одржан први састанак „Националне комисије за равноправност полова“, којим ће председавати Премијер Марока, Азиз Ахнуш. У свом излагању она је подсетила и да је новембра месеца прошле године лансирана кампања борбе против сајбер насиља над женама.

Амбасадор Бауер је у свом обраћању скупу нагласио да, као и сваки други велики искораци у модерној ери, дигитални свет и друштвени медији са собом носе и позитивне, али и негативне импликације. Он је скупу поручио да дигиталне медије, а нарочито друштвене медије, по дефиницији карактерише „да они припадају свима, а да истовремено не припадају никоме“. Док, са једне стране, дигитални свет омогућава женама да се боље и лакше повежу у борби за своја легитимна права, нарочито у земљама у којим су им та права ускраћена, са друге стране дигитални свет је мета оних групација које га користе да шире поруке мржње. Овај „рат“ добронамерних и злонамерних корисника предности које доноси дигитална ера је свеприсутан и неће никад престати те је, у том смислу, изузетно важна улога државе, али и читавог друштва, у креирању правних оквира који ће омогућити делотворну борбу против сваке врсте дигиталног насиља, нарочито оног које је усмерено против жена и деце, закључио је амбасадор Иван Бауер.

 

 


06. март 2023 - Стална делегација Народне скупштине Р. Србије у посети Мароку

 

Стална делегација Народне скупштине Р. Србије у Парламентарној скупштини Медитерана боравила је од 01. до 04. марта 2023. г. у Рабату.

Осим састанака предвиђених у оквиру Парламентарне скупштине Медитерана, за делегацију је организован и састанак са г. Лахсеном Хададом, копредседавајућим интерпарламентарном Комитету ЕУ - Мароко у Већу саветника мароканског Парламента.

Истакавши историјске пријатељске везе које постоје између две државе, г. Хадад је изразио жељу за наставком сарадње на свим нивоима. Изнео је наду да ће се размене између парламентарних група интензивирати, као и да ће допринети унапређењу сарадње и у другим доменима, нарочито привредном. Пренео је спремност за чешћим разменама и јачањем свих аспеката међупарламентарне сарадње, где активирање група пријатељстава у парламентима двају држава може да има изузетно значајну улогу.

Шеф делегације НС РС Хаџи Милорад Стошић је информисао да Група пријатељства са Мароком у Парламенту Србије, са 35 чланова, спада међу најбројније групе пријатељства, што, између осталог, показује и значај који Србија придаје односима и сарадњи са Мароком. Верољуб Арсић, члан Сталне делегације у ПС Медитерана, изнео је спремност за стварање стратешког партнерства између две земље, изразивши очекивање да ће се, у наредном периоду, уз заједничку вољу и рад, унапредити сви облици сарадње, нарочито привредне, која није на нивоу пријатељства које повезује две земље. Изразио је наду да ће се и рад МК реактивирати 2023. г, што ће, такође, подстаћи успешнију и продубљенију сарадњу.

Истакавши вољу за проширење и унапређење сарадње међу различитим телима парламената две земље, као и међу самим групама пријатељства, В. Арсић је изразио спремност да чланове Групе пријатељства у мароканском Парламенту позове у узвратну посету Србији, како би се наставили разговори о могућностима динамизације билатералне сарадње.

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова